Nissan blaast Europees persevenement af wegens fraudezaak Ghosn

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Ghosn gooit roet in de feestplanning van Nissan. (Foto: Nissan)

Ongeveer 250 journalisten uit Europa werden er volgende week in Amsterdam verwacht, om van Nissan Europe te horen wat de mobiliteitsstrategie van het merk is voor de komende jaren. Nu Carlos Ghosn in verband met beschuldigingen van fraude is ontslagen door de directie van Nissan, wordt het evenement echter uitgesteld. “Dit is niet het moment om een dergelijk evenement te organiseren”, laat Paula Straathof, woordvoerder van Nissan Nederland, desgevraagd weten. “Uiteraard zullen we in een later stadium onze Intelligent Mobility Strategy delen, als deze storm is geluwd”, aldus Straathof.

De fraudezaak rond Ghosn zorgt ook voor tweespalt in de Renault-Nissan alliantie: de Fransen hebben hem niet uit zijn functie ontheven, terwijl Ghosn door de board of directors van Nissan is weggestemd. Vandaag meldt Automotive News Europe dat de Japanners een gelijkwaardiger aandeel in de alliantie willen. Op dit moment heeft Renault 43 procent van de aandelen Nissan, waarmee het stemrecht heeft in de raad van bestuur. Nissan heeft een belang van 15 procent in de Franse autobouwer, te weinig voor een stem in de board. Vanaf 25 procent van de aandelen zou het bedrijf ook een serieuze stem krijgen in Renault.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.