‘Ford Europa breekt met strategie en blijft ook na 2030 brandstofmodellen verkopen’

Ford • Volgens de fabrikant is er simpelweg onvoldoende vraag naar EV’s.
Bart Kuijpers Bart Kuijpers
Foto: Ford (Ford)

Ford Europa blijft ook na 2030 auto’s met verbrandingsmotor verkopen als de markt daar om vraagt. Dat meldt Automotive News Europe op basis van gesprekken met Martin Sander, ceo van Ford Europe. Ford meldde in 2021 dat de automaker in 2030 uitsluitend nog EV’s verkoopt in de EU.

Volgens Sander groeit de vraag naar EV’s simpelweg niet hard genoeg waardoor het bedrijf zijn eigen targets niet haalt. Of Ford voor 2035, als er in Europa geen nieuwe auto’s met verbrandingsmotor verkocht mogen worden, stopt met ICE-modellen, meldt Sander niet.

Volgens hem blijft Ford wel inzetten op elektrische auto’s. Zo investeerde het in de EU al twee miljard euro om zijn productielocaties klaar te maken voor elektrische auto’s, die het bouwt op het MEB-platform van Volkswagen.

Boete

Tegelijkertijd dreigt de fabrikant dit jaar een hoge boete in het Verenigd Koninkrijk. Daar worden fabrikanten verplicht om dit jaar minstens 22 procent EV’s te verkopen (een percentage dat ieder jaar oploopt). Ford lijkt dat niet te gaan halen. “We gaan geen boetes betalen en we gaan ook geen EV’s met verlies verkopen”, zegt Sander tegen ANE. “We zullen indien nodig een verkoopstop invoeren.”

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.