‘EU bereid alle heffingen op auto’s uit de VS te schrappen’

Floor Vink Floor Vink
• Laatste update:
Het weghalen van handelsbarrières zou voor zowel de Europese als de Amerikaanse economie goed zijn. (Foto: Shutterstock)

Cecilia Malmström, Eurocommissaris voor Handel, zei gisteren van alle handelsbarrières tegen auto’s en industriële goederen uit de Verenigde Staten af te zien, als zij dat andersom ook doen. Dat zei zij volgens de Europese editie van Politico tegen het handelscomité van het Europees Parlement. Lees ook het achtergrondartikel ‘Handelsoorlog leidt tot chaos en frustratie’

“We zijn bereid om zelfs onze autotarieven te verlagen naar nul. Als de VS hetzelfde doen”, zegt Malmström. Ze voegde toe dat dit voor zowel de Europese als de Amerikaanse economie goed zou zijn. Duitse autofabrikanten pleiten al langer voor het neerhalen van alle handelsbarrières

Inclusief de autosector

De Amerikaanse president Donald Trump en Jean-Claude Juncker, de president van de Europese Commissie, spraken in juli al over het afbouwen van tarieven en subsidies voor industriële goederen. In de uitspraak van Malmström van gisteren is ook de autosector betrokken.

De Europese Unie heft een importbelasting van 10 procent op Amerikaanse auto’s. De Verenigde Staten rekenen een importbelasting van 2,5 procent op Europese auto’s, maar er is wel een Amerikaanse heffing van 25 procent op bijvoorbeeld trucks en suv’s.

Trump reageerde naderhand desgevraagd aan de internationale perssite Bloomberg op het aanbod van Malmstrom met de woorden “It’s not good enough”. “Hun (Europa, red) consumentengedrag is erop gericht hún auto’s te kopen, niet die van ons.” In hetzelfde interview vergelijkt hij de EU met China. “De Europese Unie is net zo slecht als China, alleen kleiner.”