Nissan sjoemelde met uitstootgegevens

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Nissan heeft de aantijgingen inmiddels bevestigt aan de Japanse krant. (Foto: Nissan)

Nissan heeft gesjoemeld met de uitstootgegevens van zijn auto’s, dat meldt de Japanse krant Asahi en dat nieuws is inmiddels bevestigd door Nissan. Bij interne metingen die werden uitgevoerd bij auto’s in verschillende fabrieken in Japan werd gesjoemeld. Inspecteurs die steekproefgewijs auto’s testten, pasten ongewenste resultanten aan. 

Vorig jaar riep Nissan meer dan een miljoen auto’s terug omdat controleurs bij het bedrijf niet over de vereiste vergunningen beschikten.

Om welke auto’s en welke waardes het precies gaat, is volgens de krant nog onbekend. Veruit de meeste Nissans die voor Europa zijn bedoeld, worden in het Engelse Sunderland gebouwd. Nissan bevestigt dat de metingen vervalst zijn. Het bedrijf biedt zijn excuses aan. Het bedrijf benadrukt dat het hard werkt aan interne procedures die de kans op gesjoemel minimaliseren. 

De koers van Nissan daalde in een reactie op het nieuws met 4,56 procent, de zwaarste koersval voor het merk sinds november 2016. Tijdens de Tokyo Motor Show, eind vorig jaar, zochten de Japanse fabrikanten naar eerherstel.

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.