Trump dreigt BMW en Mercedes met importheffingen

Paul van den Bogaard Paul van den Bogaard
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

“We gaan Mercedes-Benz belasten. En we gaan BMW belasten”, dreigde de Amerikaanse president afgelopen weekend in een Twitterbericht als reactie op de Europese bezwaren op de aangekondigde importheffingen op staal en aluminium van Amerika. Trump heeft een heffing van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium ingesteld. Europa dreigt met tegenmaatregelen, zoals importheffingen op Bourbon en Levi’s spijkerbroeken, producten uit de staten van de voorzitters van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

“De Europese Unie maakt ons op het gebied van handel kapot. We kunnen onze landbouwgoederen niet eens in de EU verkopen. Toen ze zeiden dat ze de importheffingen van tafel wilden, zei ik: goed, haal de belemmeringen en heffingen weg en als je dat niet doet, dan gaan we BMW en Mercedes belasten”, aldus Trump in een aantal tweets.

De Verenigde Staten hanteren nu een tarief van 2,5 procent op in het buitenland gebouwde auto’s en een tarief van 25 procent op vrachtwagens en bestelwagens. De Europese Unie berekent een tarief van 10 procent op Amerikaanse auto’s.

Bernhard Mattes, voorzitter van de Duitse autofabrikantenkoepel VDA, laat in een reactie op Automotive News Europe weten dat Duitse autofabrikanten jaarlijks 800 duizend voertuigen produceren in de VS en daarmee bijna 40 duizend banen creëren. “We exporteren er 430 duizend van en dat is bijna net zo veel als we in Amerika importeren.”

De ceo’s van onder meer Volvo, PSA, Toyota en Volkswagen Amerika laten in een reactie weten hun investeringen in de productie van auto’s in de Verenigde Staten te heroverwegen als gevolg van de dreigementen van Trump. 

Geplaatst in rubriek:
Paul van den Bogaard
Paul van den Bogaard

Paul ('77) werkt sinds 2011 bij Automotive en richt zich in het bijzonder op Automotive Werkplaats. In zijn vrije tijd sleutelt hij aan klassiekers.