‘Duitse autofabrikanten en Bosch testten ook op mensen’

Paul van den Bogaard Paul van den Bogaard
• Laatste update:
Volgens het onderzoek had het inhaleren van uitlaatgassen geen effect en zorgde het ook niet voor irritatie aan de luchtwegen. (Foto: Shutterstock)

Dat blijkt uit een rapport van de European Research Group on Environment and Health in the Transport Sector (EUGT) dat in handen is van de Süddeutsche Zeitung en de Stuttgarter Zeitung.

De EUGT werd in 2007 opgericht door Volkswagen, Daimler, BMW en Bosch. De proeven met het inhaleren van uitlaatgassen door mensen werden gedaan tussen 2012 en 2015. Volgens het onderzoek had het inhaleren geen effect en zorgde het ook niet voor irritatie aan de luchtwegen.

Afgelopen week onthulde de New York Times dat BMW, Volkswagen en Daimler apen uitlaatgassen lieten inademen van een Volkswagen Beetle. De test maakte in 2014 onderdeel uit van een studie die moest aantonen dat moderne dieselauto’s minder vervuilend zijn dan oudere auto’s. Daimler distantieerde zich van de testen op mensen. BMW heeft inmiddels ontkend dat het een rol in het onderzoek heeft gespeeld. Volkswagen bood zijn excuses aan. “We zijn ervan overtuigd dat de gekozen wetenschappelijke methode fout was en verontschuldigen ons voor het wangedrag”, aldus een woordvoerder van VW.

Geplaatst in rubriek:
Paul van den Bogaard
Paul van den Bogaard

Paul ('77) werkt sinds 2011 bij Automotive en richt zich in het bijzonder op Automotive Werkplaats. In zijn vrije tijd sleutelt hij aan klassiekers.