Internetreus Alibaba presenteert zijn eerste auto

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:

De auto is gebouwd in samenwerking met Saic, een staatsbedrijf. Alibaba kondigde vorig jaar aan zich op de productie van auto’s te richten. 

De OS’Car RX5, een suv die 22 duizend dollar kost, is uitgerust met het eigen besturingssysteem Yunos. De auto heeft geen autonoom-rijdende functies, zoals bijvoorbeeld Tesla’s Autopilot. Dat meldt webblog Alizila, dat voornamelijk Alibaba volgt.

Alibaba noemt het de eerste internetauto. Via Yunos is de auto verbonden met onder meer Alipay, het betaalsysteem van Alibaba. Hiermee kan de bezitter betalen bij tankstations, parkeerkosten afrekenen en zelfs in restaurants betalen. Ook zit er standaard een selfie-feature ingebouwd, waarmee de berijder selfies kan maken, maar ook zijn reis kan filmen. Yunos is overigens een open source systeem, waarop ook andere aanbieders van apps hun producten kunnen koppelen.

De auto komt voorlopig alleen beschikbaar in China.  

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.