Nu universele concurrenten in het zadel worden geholpen, zal de twijfel groter worden

Column De Vries | Garantie-spagaat bij Bovag

Column • Met het verlengen van de Bovag Garantie van 6 naar 12 maanden voldoet Bovag aan de wettelijke non-conformiteitsregels, maar een deel van de achterban ziet zijn ‘usp’ verdwijnen. Die zijn daar niet blij mee, denkt columnist Paul de Vries. 
Paul de Vries Paul de Vries
• Laatste update:
Paul de Vries is woordvoerder van Marktplaats en eigenaar van #DCDW

Snijdt Bovag in zijn eigen vlees? Met ingang van 2022 kiest de brancheorganisatie voor de vlucht naar voren met een aanpassing van de garantievoorwaarden. De standaard Bovag-garantie wordt verlengd van zes naar twaalf maanden. Dit omdat vanaf 1 januari 2022 ook de wettelijk bepaalde non-conformiteit (de zogenoemde ‘omgekeerde bewijslast waarbij de retailer bij een mankement moet bewijzen dat dit door toedoen van de gebruiker komt) van 6 naar 12 maanden gaat.

Nu is de Bovag Garantie uitgebreider dan dit non-conformiteitsprincipe. Enerzijds is het logisch dat de Bovag desondanks gelijk meegaat in het oprekken van de termijn, want veel consumenten zullen het verschil niet begrijpen. Anderzijds brengt het de branchevereniging in een spagaat.

Extra marge

Veel merkdealers hadden in hun eigen merkpolis al een langere termijn dan zes maanden staan (ook bij de occasionlabels), waar het universele kanaal de 6 maanden van Bovag vasthield. Het gaf ze dus onderscheidend vermogen en een instrument om extra marge te creëren. Nu de Bovag Garantie in de wettelijke pas van 12 maanden meeloopt, verliest de dealer dit voordeel.

Roepen dat de dealers dan maar hun eigen termijn moeten oprekken, is te kort door de bocht. Voor sommige merken is 10 jaar geen probleem, voor andere was die 12 maanden al een uitdaging. Ongewild gaat de branchevereniging dus in het businessmodel van de dealer zitten wroeten.

Nu universele concurrenten in het zadel worden geholpen, zal de twijfel bij dealers groter worden.

Veel – vooral grotere – dealers hoor ik regelmatig twijfelen over het nut van het Bovag-lidmaatschap. Nou roepen ze dat al jaren en tot op heden is er geen grote holding geweest die zijn lidmaatschap daadwekelijk heeft beëindigd. Maar nu de universele concurrenten gewild of ongewild in het zadel worden geholpen, zal de twijfel groter worden. Bovag zal meer dan ooit zijn toegevoegde waarde aan de grote holdings moeten bewijzen. Al zou je ook kunnen beargumenteren dat de macht van de holdings al zo groot is dat aansluiting bij de RAI Vereniging eerlijker en beter is.

Column De Vries | Garantie-spagaat bij Bovag | Automotive Online
Nu universele concurrenten in het zadel worden geholpen, zal de twijfel groter worden

Column De Vries | Garantie-spagaat bij Bovag

Column • Met het verlengen van de Bovag Garantie van 6 naar 12 maanden voldoet Bovag aan de wettelijke non-conformiteitsregels, maar een deel van de achterban ziet zijn ‘usp’ verdwijnen. Die zijn daar niet blij mee, denkt columnist Paul de Vries. 
Paul de Vries Paul de Vries
• Laatste update:
Paul de Vries is woordvoerder van Marktplaats en eigenaar van #DCDW

Snijdt Bovag in zijn eigen vlees? Met ingang van 2022 kiest de brancheorganisatie voor de vlucht naar voren met een aanpassing van de garantievoorwaarden. De standaard Bovag-garantie wordt verlengd van zes naar twaalf maanden. Dit omdat vanaf 1 januari 2022 ook de wettelijk bepaalde non-conformiteit (de zogenoemde ‘omgekeerde bewijslast waarbij de retailer bij een mankement moet bewijzen dat dit door toedoen van de gebruiker komt) van 6 naar 12 maanden gaat.

Nu is de Bovag Garantie uitgebreider dan dit non-conformiteitsprincipe. Enerzijds is het logisch dat de Bovag desondanks gelijk meegaat in het oprekken van de termijn, want veel consumenten zullen het verschil niet begrijpen. Anderzijds brengt het de branchevereniging in een spagaat.

Extra marge

Veel merkdealers hadden in hun eigen merkpolis al een langere termijn dan zes maanden staan (ook bij de occasionlabels), waar het universele kanaal de 6 maanden van Bovag vasthield. Het gaf ze dus onderscheidend vermogen en een instrument om extra marge te creëren. Nu de Bovag Garantie in de wettelijke pas van 12 maanden meeloopt, verliest de dealer dit voordeel.

Roepen dat de dealers dan maar hun eigen termijn moeten oprekken, is te kort door de bocht. Voor sommige merken is 10 jaar geen probleem, voor andere was die 12 maanden al een uitdaging. Ongewild gaat de branchevereniging dus in het businessmodel van de dealer zitten wroeten.

Nu universele concurrenten in het zadel worden geholpen, zal de twijfel bij dealers groter worden.

Veel – vooral grotere – dealers hoor ik regelmatig twijfelen over het nut van het Bovag-lidmaatschap. Nou roepen ze dat al jaren en tot op heden is er geen grote holding geweest die zijn lidmaatschap daadwekelijk heeft beëindigd. Maar nu de universele concurrenten gewild of ongewild in het zadel worden geholpen, zal de twijfel groter worden. Bovag zal meer dan ooit zijn toegevoegde waarde aan de grote holdings moeten bewijzen. Al zou je ook kunnen beargumenteren dat de macht van de holdings al zo groot is dat aansluiting bij de RAI Vereniging eerlijker en beter is.