Hoe zit het precies? De dagwaarde en je autoverzekering

Romy Wielinga Romy Wielinga
• Laatste update:
Beeld: Shutterstock

Een combinatie van deze factoren wordt samengevat in één bedrag: de dagwaarde. Dit bedrag geeft aan wat het zou kosten om een vergelijkbare auto ter vervanging te kopen. Maar waarom en wanneer zou jij de dagwaarde moeten berekenen? In dit artikel geven we samen met Independer Autoverzekering alle ins en outs.

Dagwaarde berekenen

Ben je in het bezit van een auto? Dan speelt de dagwaarde een rol op het moment dat je deze auto verkoopt, je te maken hebt met schade of (erger) total loss. Als je je auto namelijk wilt verkopen, kun je de dagwaarde ‘gebruiken’ om een verkoopprijs te bepalen. Natuurlijk kun je de verkoopprijs niet één-op-één vastpinnen op de dagwaarde, maar het kan nuttig zijn als ter indicatie.

Ook bij schade aan je auto speelt de dagwaarde een rol. Je verzekeraar zal de dagwaarde namelijk controleren om na te gaan hoeveel vergoed zal worden. Is je auto total loss? En kun je geen aanspraak maken op een eventuele aanschafwaarderegelen of nieuwwaarderegeling? Dan kun je een total loss vergoeding ontvangen. De hoogte van de compensatie wordt vastgesteld op basis van de dagwaarde en restwaarde (de resterende waarde van je auto).

Heb je (nog) geen auto? Dan is de dagwaarde belangrijk op het moment dat je je op de occasionmarkt richt. Bij het kopen van een occasion kun je -voordat je een prijs overeenkomt- de dagwaarde controleren zodat je in ieder geval niet teveel betaalt. En begeef je je op de markt van nieuwe auto’s, dan speelt de dagwaarde geen belangrijke rol. Je betaalt voor een nieuwe auto altijd meer dan de dagwaarde; de autogarage of dealer moet er immers ook aan verdienen.

Regelingen: nieuwwaarde en aanschafwaarde

Ga je een autoverzekering afsluiten? Of wil je je huidige autoverzekering vergelijken? Dan kan het verstandig zijn om de nieuwwaarderegeling mee te nemen in het vergelijk. Niet iedere verzekeraar biedt deze regeling aan. Ook tussen verzekeraars verschilt de regeling. Sommige verzekeraars hanteren 1 jaar nieuwwaarderegeling, terwijl andere verzekeraars 2 of zelfs 3 jaar aanhouden.

Wordt je auto binnen de termijn gestolen of rij je de auto total loss, dan krijg je niet de dagwaarde, maar de nieuwwaarde van de auto uitgekeerd. De nieuwwaarderegeling geldt uitsluitend voor nieuwe auto’s. Koop je een occasion? Dan kun je ook een soort nieuwwaarderegeling kiezen; de ‘aanschafwaarderegeling’, waarbij je bij diefstal of total loss de aanschafwaarde krijgt uitgekeerd. Welke regeling je ook kiest, vergelijken loont. Kijk, naast de hoogte van je premie, dan ook altijd goed naar de voorwaarden van je autoverzekering.

Hoe zit het precies? De dagwaarde en je autoverzekering | Automotive Online

Hoe zit het precies? De dagwaarde en je autoverzekering

Romy Wielinga Romy Wielinga
• Laatste update:
Beeld: Shutterstock

Een combinatie van deze factoren wordt samengevat in één bedrag: de dagwaarde. Dit bedrag geeft aan wat het zou kosten om een vergelijkbare auto ter vervanging te kopen. Maar waarom en wanneer zou jij de dagwaarde moeten berekenen? In dit artikel geven we samen met Independer Autoverzekering alle ins en outs.

Dagwaarde berekenen

Ben je in het bezit van een auto? Dan speelt de dagwaarde een rol op het moment dat je deze auto verkoopt, je te maken hebt met schade of (erger) total loss. Als je je auto namelijk wilt verkopen, kun je de dagwaarde ‘gebruiken’ om een verkoopprijs te bepalen. Natuurlijk kun je de verkoopprijs niet één-op-één vastpinnen op de dagwaarde, maar het kan nuttig zijn als ter indicatie.

Ook bij schade aan je auto speelt de dagwaarde een rol. Je verzekeraar zal de dagwaarde namelijk controleren om na te gaan hoeveel vergoed zal worden. Is je auto total loss? En kun je geen aanspraak maken op een eventuele aanschafwaarderegelen of nieuwwaarderegeling? Dan kun je een total loss vergoeding ontvangen. De hoogte van de compensatie wordt vastgesteld op basis van de dagwaarde en restwaarde (de resterende waarde van je auto).

Heb je (nog) geen auto? Dan is de dagwaarde belangrijk op het moment dat je je op de occasionmarkt richt. Bij het kopen van een occasion kun je -voordat je een prijs overeenkomt- de dagwaarde controleren zodat je in ieder geval niet teveel betaalt. En begeef je je op de markt van nieuwe auto’s, dan speelt de dagwaarde geen belangrijke rol. Je betaalt voor een nieuwe auto altijd meer dan de dagwaarde; de autogarage of dealer moet er immers ook aan verdienen.

Regelingen: nieuwwaarde en aanschafwaarde

Ga je een autoverzekering afsluiten? Of wil je je huidige autoverzekering vergelijken? Dan kan het verstandig zijn om de nieuwwaarderegeling mee te nemen in het vergelijk. Niet iedere verzekeraar biedt deze regeling aan. Ook tussen verzekeraars verschilt de regeling. Sommige verzekeraars hanteren 1 jaar nieuwwaarderegeling, terwijl andere verzekeraars 2 of zelfs 3 jaar aanhouden.

Wordt je auto binnen de termijn gestolen of rij je de auto total loss, dan krijg je niet de dagwaarde, maar de nieuwwaarde van de auto uitgekeerd. De nieuwwaarderegeling geldt uitsluitend voor nieuwe auto’s. Koop je een occasion? Dan kun je ook een soort nieuwwaarderegeling kiezen; de ‘aanschafwaarderegeling’, waarbij je bij diefstal of total loss de aanschafwaarde krijgt uitgekeerd. Welke regeling je ook kiest, vergelijken loont. Kijk, naast de hoogte van je premie, dan ook altijd goed naar de voorwaarden van je autoverzekering.