Bovag/RAI voorspellen groei autoverkoop

Redactie Redactie
• Laatste update:

000.

Door de komende wijzigingen in het grijs kentekenregime zal er wel een verschuiving komen in het aantal geel gekentekende (personen)auto’s en het aantal grijs gekentekende (bestel)auto’s. Omdat particulieren vanaf volgend jaar geen voordeel meer zullen hebben van het rijden met een grijs kentekenauto, zullen er daarvan minder nieuwe worden verkocht (verwacht wordt 70.000 in 2005 tegen 75.000 in 2004). Daarentegen zullen er juist meer geel kentekenauto’s worden geleverd (490.000 in 2005, 480.000 in 2004).

Bovag en RAI baseren hun prognoses ook op de ontwikkeling van het consumenten- en producentenvertrouwen. Het consumentenvertrouwen komt sinds februari 2004 uit een diep dal. Sindsdien kan een voorzichtige vooruitgang worden waargenomen. Het producentenvertrouwen zit al sinds juli 2003 in de lift en heeft inmiddels het niveau van begin 2001 bereikt. Verwacht wordt ook dat het bruto nationaal product in 2005 zal groeien. Daar staat tegenover dat de autokosten omhoog zullen gaan: een hogere belastingdruk en hoge brandstofprijzen zijn daarvan de oorzaak.

Bovag en RAI hebben hun marktprognose opgesteld in samenwerking met R.L. Polk, wereldwijd marktleider op het gebied van verzamelen, analyseren en presenteren van marktgegevens over de auto-industrie.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.