OM verliest zaak rond laser echo

Redactie Redactie
• Laatste update:

De ‘bijwerking’, het verstoren van de lasergun waarmee de politie snelheidscontroles uitvoert, kon niet op enthousiasme van verkeersofficier van justitie Koos Spee rekenen en gedurende de afgelopen jaren werden tientallen toestellen in beslag genomen en de eigenaren beboet. Onlangs kwam het verstoren van de lasergun weer in het nieuws doordat de adaptieve cruise control van de nieuwe Nissan Primera ook deze bijwerking bleek te hebben. Het probleem zit hem in het feit dat de enige voor civiele doeleinden vrijgegeven radarfrequentie, 904 Nm, door al dit soort toestellen gebruikt wordt.
Strafpleiter Wim Anker wist de rechtbank te overtuigen van het feit dat laserproducten in toenemende mate worden ingezet voor het comfort en de veiligheid van automobilisten en dat de Nissan Primera met deze techniek aan boord zelfs is goedgekeurd door de RDW. Bovendien is de lasergun (nog) niet opgenomen in de ‘regeling meetmiddelen politie’, waardoor zelfs de legitimiteit van de lasergun ter discussie staat. Ondertussen werden gebruikers van de laser echo veroordeeld op artikel 184, het verstoren van opsporingshandelingen. Dit laatste was voor de rechter reden om te concluderen dat het OM ‘doelbewust en met veronachtzaming van het recht van de verdachte op zorgvuldige vervolging de beginselen van een behoorlijke procesorde ernstig heeft geschonden’.
Importeur Rijks sluit een hoger beroep niet uit maar is desondanks opgetogen: “Hier hebben we twee jaar voor gevochten.”

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.