JNT start in Q2 met uitlevering Capelec-deeltjesteller

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
De Capelec deeltjesteller (foto: JNT).

Equipmentleverancier JN Testapparatuur verwacht nog dit kwartaal een goedkeuring van het Nederlandse Meetinstituut (NMi) voor zijn Capelec-deeltjesteller. Dat meldt servicemanager Marco van den Hoorn van JNT aan Automotive, in reactie op het artikel in de eerste editie van Automotive in 2021, over de invoering van een roetdeeltjesteller en het verdienmodel voor apk-houders. “In het tweede kwartaal kunnen we dan starten met de uitlevering”, aldus Van den Hoorn.

Terugverdientijd

Hij heeft ook een kritische noot te kraken over de berekening die de Staatscourant publiceerde en waarbij de investeringen in een deeltjesteller worden geraamd op 7.500 euro. “In de praktijk komt die investering veel lager uit. Uitgaande van een reële aanschafprijs van 4.750 euro, een afschrijving van 5 jaar en jaarlijkse keuringskosten van 225 euro, zijn de jaarlijkse kosten 1.175 euro. Ons advies aan de garagehouder is om de meting met de deeltjesteller door te belasten voor 20 tot 25 euro. Dit betekent dat de investering in de deeltjesteller al kostendekkend is bij het keuren van maximaal 60 auto’s.”

Van den Hoorn verwacht dan ook dat uiteindelijk vrijwel alle apk-erkenninghouders in een deeltjesteller zullen investeren, “We zien de vraag al duidelijk toenemen sinds bekend is geworden dat de meter verplicht wordt. Niet iedereen zal voor de verplichte datum van 1 juli 2022 al een deeltjesmeter in bezit hebben, maar uiteindelijk is het voor vrijwel iedereen lucratief”, aldus Van den Hoorn.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

JNT start in Q2 met uitlevering Capelec-deeltjesteller | Automotive Online

JNT start in Q2 met uitlevering Capelec-deeltjesteller

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
De Capelec deeltjesteller (foto: JNT).

Equipmentleverancier JN Testapparatuur verwacht nog dit kwartaal een goedkeuring van het Nederlandse Meetinstituut (NMi) voor zijn Capelec-deeltjesteller. Dat meldt servicemanager Marco van den Hoorn van JNT aan Automotive, in reactie op het artikel in de eerste editie van Automotive in 2021, over de invoering van een roetdeeltjesteller en het verdienmodel voor apk-houders. “In het tweede kwartaal kunnen we dan starten met de uitlevering”, aldus Van den Hoorn.

Terugverdientijd

Hij heeft ook een kritische noot te kraken over de berekening die de Staatscourant publiceerde en waarbij de investeringen in een deeltjesteller worden geraamd op 7.500 euro. “In de praktijk komt die investering veel lager uit. Uitgaande van een reële aanschafprijs van 4.750 euro, een afschrijving van 5 jaar en jaarlijkse keuringskosten van 225 euro, zijn de jaarlijkse kosten 1.175 euro. Ons advies aan de garagehouder is om de meting met de deeltjesteller door te belasten voor 20 tot 25 euro. Dit betekent dat de investering in de deeltjesteller al kostendekkend is bij het keuren van maximaal 60 auto’s.”

Van den Hoorn verwacht dan ook dat uiteindelijk vrijwel alle apk-erkenninghouders in een deeltjesteller zullen investeren, “We zien de vraag al duidelijk toenemen sinds bekend is geworden dat de meter verplicht wordt. Niet iedereen zal voor de verplichte datum van 1 juli 2022 al een deeltjesmeter in bezit hebben, maar uiteindelijk is het voor vrijwel iedereen lucratief”, aldus Van den Hoorn.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.