ANWB: ruim 80 procent van de ondernemers verwacht over te stappen op deelmobiliteit

Deelmobiliteit • 35 procent van de mkb’ers denkt binnen drie tot vijf jaar over te stappen op deelgebruik in plaats van bezit.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
(foto: ANWB)

Zo’n 82 procent van de ondernemers in Nederland (mkb en zzp) verwacht over te stappen op deelmobiliteit. Van deze groep denkt 25 procent dit binnen drie tot vijf jaar te doen. Dit blijkt uit een jaarlijks onderzoek van ANWB Zakelijk.

‘Vergeleken met vorig jaar, toen twee op de drie ondernemers (66%) een overstap naar deelmobiliteit verwachtte, is dit een aanzienlijke toename’, concluderen de onderzoekers.

Het onderzoek betrof alle vervoermiddelen die organisaties gebruiken, dus niet alleen auto’s, maar ook fietsen, scooters en bakfietsen. Patrick van Weert, product manager bij ANWB Zakelijk, heeft wel een verklaring voor de toegenomen belangstelling voor deelmobiliteit. “Dit wordt mede gedreven door snel stijgende kosten van autobezit, de parkeerproblemen en toenemende verkeersdruk in de binnensteden.”

35 procent van de mkb’ers verwacht binnen drie tot vijf jaar over te stappen op deelgebruik. Bij de zzp’ers geeft 28 procent aan dit binnen vijf tot tien jaar te doen. Van Weert: “Wij denken dat mkb’ers eerder verwachten over te stappen op deelmobiliteit omdat ze meer voertuigen hebben. Een grotere investering dus dan een zzp’er, die heeft maar één voertuig nodig.”

Het onderzoek werd gehouden onder 497 ondernemers die te maken hebben met zakelijke mobiliteit.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.  

ANWB: ruim 80 procent van de ondernemers verwacht over te stappen op deelmobiliteit | Automotive Online

ANWB: ruim 80 procent van de ondernemers verwacht over te stappen op deelmobiliteit

Deelmobiliteit • 35 procent van de mkb’ers denkt binnen drie tot vijf jaar over te stappen op deelgebruik in plaats van bezit.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
(foto: ANWB)

Zo’n 82 procent van de ondernemers in Nederland (mkb en zzp) verwacht over te stappen op deelmobiliteit. Van deze groep denkt 25 procent dit binnen drie tot vijf jaar te doen. Dit blijkt uit een jaarlijks onderzoek van ANWB Zakelijk.

‘Vergeleken met vorig jaar, toen twee op de drie ondernemers (66%) een overstap naar deelmobiliteit verwachtte, is dit een aanzienlijke toename’, concluderen de onderzoekers.

Het onderzoek betrof alle vervoermiddelen die organisaties gebruiken, dus niet alleen auto’s, maar ook fietsen, scooters en bakfietsen. Patrick van Weert, product manager bij ANWB Zakelijk, heeft wel een verklaring voor de toegenomen belangstelling voor deelmobiliteit. “Dit wordt mede gedreven door snel stijgende kosten van autobezit, de parkeerproblemen en toenemende verkeersdruk in de binnensteden.”

35 procent van de mkb’ers verwacht binnen drie tot vijf jaar over te stappen op deelgebruik. Bij de zzp’ers geeft 28 procent aan dit binnen vijf tot tien jaar te doen. Van Weert: “Wij denken dat mkb’ers eerder verwachten over te stappen op deelmobiliteit omdat ze meer voertuigen hebben. Een grotere investering dus dan een zzp’er, die heeft maar één voertuig nodig.”

Het onderzoek werd gehouden onder 497 ondernemers die te maken hebben met zakelijke mobiliteit.

Geplaatst in rubriek:
Michael van Wijngaarden
Michael van Wijngaarden

Sinds 2019 in dienst bij ProMedia, schrijft voor de titels Automotive en Fleet & Mobility. Tevens juryvoorzitter voor de verkiezingen van Occasion, Zakenauto en Bestelauto van het Jaar. Trekt er graag op uit in zijn als camper omgebouwde Ford Transit.