Auto1: Europese occasionprijzen stabiel

Occasionprijzen • De tweede helft van vorig jaar kelderden de prijzen, dit jaar keerde de rust terug op de markt.
Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Verkopers moeten duidelijker zijn met prijzen occasions, vindt Radar. (Foto: Shutterstock)

Dit jaar zijn de occasionprijzen in Europa licht gestegen. Dat concludeert occasionbedrijf Auto1 Group in zijn Group Price Index, die gebaseerd is op alle transacties op het eigen platform.

De Auto1 Group Price Index is vandaag gelanceerd maar gaat terug tot januari 2015 (index:100). Sinds die tijd werden er 3,5 miljoen transacties gedaan op het platform. Eind maart staat de index op 150,9. Dat is fors lager dan de piek van 171,6 in juli vorig jaar, maar hoger dan de stand eind januari (149,3).

In tegenstelling tot onder meer de indexen van Autodata (AOX) baseert Auto1 zich op gerealiseerde prijzen en niet op de vraagprijzen. Dataleverancier Autodata meldt dat zijn maandelijks index van showroomvraagprijzen (AOX) op 116,9 staat (2011=100), dat is 6,9 punten hoger dan april vorig jaar.

“De prijzen van occasions bleven in de loop van vorig jaar geleidelijk stijgen tot de prijzen in het vierde kwartaal van 2022 plotseling kelderden. We hadden een geleidelijke en langzame prijsdaling verwacht, maar in plaats daarvan zagen we een snelle en sterke daling. De prijsstijgingen van occasions van meer dan een jaar werden binnen een paar weken gewist”, zegt Jesper Vis, sinds dit jaar VP Auto1 Group Nederland. “In het eerste kwartaal van 2023 zien we een stabielere prijsomgeving met prijzen die van januari tot maart licht stegen met 1 procent.”

Bekijk ook het Restwaardejournaal met daarin alle relevante occasionontwikkelingen. De meest recente aflevering is hieronder te zien:

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

Auto1: Europese occasionprijzen stabiel | Automotive Online

Auto1: Europese occasionprijzen stabiel

Occasionprijzen • De tweede helft van vorig jaar kelderden de prijzen, dit jaar keerde de rust terug op de markt.
Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
Verkopers moeten duidelijker zijn met prijzen occasions, vindt Radar. (Foto: Shutterstock)

Dit jaar zijn de occasionprijzen in Europa licht gestegen. Dat concludeert occasionbedrijf Auto1 Group in zijn Group Price Index, die gebaseerd is op alle transacties op het eigen platform.

De Auto1 Group Price Index is vandaag gelanceerd maar gaat terug tot januari 2015 (index:100). Sinds die tijd werden er 3,5 miljoen transacties gedaan op het platform. Eind maart staat de index op 150,9. Dat is fors lager dan de piek van 171,6 in juli vorig jaar, maar hoger dan de stand eind januari (149,3).

In tegenstelling tot onder meer de indexen van Autodata (AOX) baseert Auto1 zich op gerealiseerde prijzen en niet op de vraagprijzen. Dataleverancier Autodata meldt dat zijn maandelijks index van showroomvraagprijzen (AOX) op 116,9 staat (2011=100), dat is 6,9 punten hoger dan april vorig jaar.

“De prijzen van occasions bleven in de loop van vorig jaar geleidelijk stijgen tot de prijzen in het vierde kwartaal van 2022 plotseling kelderden. We hadden een geleidelijke en langzame prijsdaling verwacht, maar in plaats daarvan zagen we een snelle en sterke daling. De prijsstijgingen van occasions van meer dan een jaar werden binnen een paar weken gewist”, zegt Jesper Vis, sinds dit jaar VP Auto1 Group Nederland. “In het eerste kwartaal van 2023 zien we een stabielere prijsomgeving met prijzen die van januari tot maart licht stegen met 1 procent.”

Bekijk ook het Restwaardejournaal met daarin alle relevante occasionontwikkelingen. De meest recente aflevering is hieronder te zien:

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.