Nieuwe automarkt trekt ook particuliere aanbieders

Redactie Redactie
• Laatste update:

Organisator van de markt is Walter Smits. Hij is niet afkomstig uit de autobranche, maar is wel een autoliefhebber. “Met mijn bedrijf Flex Events organiseer ik evenementen en uitjes”, zegt hij. Het plan voor de automarkt ontstond toen Smits het oude industriecomplex van Verkade kon gebruiken. “We hebben een onderzoek gedaan en daar kwam uit dat er ruimte is voor een automarkt in deze omgeving.”

Met opzet heeft Smits ervoor gekozen om de Weertse automarkt op woensdag te organiseren. “We willen de automarkt in Beverwijk niet in de weg zitten. Sterker nog, we denken dat er plaats is voor twee markten in Nederland. Handelaren uit het buitenland kunnen op dinsdag naar Beverwijk en op woensdag naar Weert toe.”

Particulier aanbod
De aanbieders zijn vooral autobedrijven uit Limburg en Brabant, maar ook particulieren mogen in Weert hun auto aanbieden. “We hanteren daarvoor alleen een hoger tarief dan voor de handelaren, omdat particulieren meer ondersteuning nodig hebben bij het afhandelen van de documenten.” 

De dienstverlening op het gebied van exportdocumenten en RDW-diensten wordt in Weert geleverd door Cargo International uit Apeldoorn. “De verwachting is niet dat dit een markt wordt waar elke week meer dan duizend auto’s worden aangeboden”, zegt accountmanager Marc Douma. “Maar het is een goede aanvulling voor de automarkten in Nederland. Want voor een handelaar in bijvoorbeeld Maastricht is het niet te doen om naar de markt in Beverwijk te gaan.”

Meer online
Bij VWE, dat al sinds 2012 de Automarkt Beverwijk organiseert, kijkt Michel Corveleijn de kat uit de boom. “De vraag is of Nederland groot genoeg is voor nog een automarkt, de tijd zal het leren”, zegt hij. “We weten van het initiatief in Weert. Op de eerste dag zijn we er ook geweest, om kennis te maken. In de loop van de jaren hebben we veel initiatieven gezien. Een automarkt opstarten is erg lastig, bijvoorbeeld omdat je met heel veel vergunningen te maken hebt.”

Corveleijn signaleert dat er verschuivingen zijn in het aanbod op de automarkt. “Steeds meer handel gaat online. We bieden zelf ook aan onze verkopers de mogelijkheid om hun voertuigen via onze portal te verkopen. Op automarkten gaat het vooral om oudere auto’s, van zo’n acht jaar en ouder. Die auto’s zijn moeilijk online te verkopen omdat je er toch graag even omheen loopt voordat je hem koopt.”

Geen particulier
Op de Automarkt Nederland in Beverwijk worden per marktdag zo’n 600 auto’s aangeboden, zegt Corveleijn. “Daarvan wordt 60 tot 70 procent verkocht. Het aantal aanbieders groeit nog altijd.” VWE ziet er niets in om particulieren bij de automarkt te betrekken als koper of als verkoper, zoals nu in Weert gebeurt. “Voor particulieren geldt andere regelgeving. Bovendien is er bij particuliere verkopers sprake van een andere concurrentiekracht. Een particulier heeft immers geen bedrijf, geen showroom, maar hoeft bijvoorbeeld ook geen btw af te dragen.”

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.