VW zoekt sjoemeldiesels in Europa, staatssecretaris ‘onthutst’

Redactie Redactie
• Laatste update:

Navraag bij RDW door Automotive leert dat die ook niet kan zeggen of en om hoeveel auto’s het gaat in ons land: de Rijksdienst heeft geen data over typegegevens van de motoren. En het gaat specifiek om auto’s met een motor met seriecode EA 189.

Mansveld: onthutst
Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu zegt geschokt en onthutst te zijn over de schaal waarop er is gefraudeerd. “Consumenten en het milieu zijn belazerd.”

Mansveld geeft toe dat het ministerie op de hoogte was van onder meer de TNO-rapporten die al jarenlang uitwijzen dat er grote verschillen zijn tussen uitstoot in het laboratorium en in de praktijk. “We zijn eerder al naar Europa gegaan met het verzoek om uitstoottesten op de weg. De Commissie heeft daar iets mee gedaan; er komen real driving tests aan. Ik vind nu dat die er sneller moeten komen en dat ze strenger moeten worden.”

Andere merken en modellen
Volkswagen onderzoekt welke andere modellen en merken van de VAG-groep de sjoemelsoftware hebben. Mogelijk zijn er ook Skoda’s en Seats bij het schandaal betrokken. De Spaanse krant El Pais meldt op basis van bronnen bij de fabrikant dat er minstens 500 duizend Seats zijn uitgerust met de beruchte EA 189-motor.

BMW: geen verschil tussen lab en praktijk
Maar ook buiten de VAG-groep zijn er verdenkingen. Zo meldt de Duitse krant Bild, op basis van gegevens van keuringsbureau ICCT, dat de BMW X3 xDrive 20d verdacht veel meer NOx uitstoot in de praktijktest dan in de laboratoriumtest. BMW ontkent stellig en meldt in een persbericht dat de BMW Group geen emissietesten manipuleert. “We houden ons aan de wettelijke eisen in elk land en aan alle lokale testeisen. Wat betreft onze voertuigen is er geen verschil in de behandeling van uitlaatgassen terwijl ze op een rollenbank (ofwel proefstand) staan of op de weg rijden.”

Volgens BMW zijn er bij ICCT-proeven juist geen verschillen gevonden in NOx-uitstoot tijdens de laboratiumtest en praktijktest. De fabrikant is niet bekend met het onderzoek waar Bild naar refereert en heeft de ICCT om opheldering gevraagd.

De verdenkingen hadden wel hun weerslag op de beurs: het aandeel BMW kelderde vandaag met 7 procent en sloot ruim 4 punten lager. Het aandeel Stern verloor 2,5 procent aan de Smallcap, meldt Beurs.nl.

Meer topmannen op de schopstoel
Verder gonst het van de geruchten dat niet alleen Winterkorn het veld moet ruimen. Zo zou de Amerikaanse VW-topman Michael Horn, die eerder over de zaak zei “we hebben het verprutst”, ook opstappen.

Naar alle waarschijnlijkheid wordt morgen Porsche-topman Matthias Müller benoemd tot opvolger van Winterkorn, meldt de Telegraaf.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.