Meer ruitschade bij winterbanden

Redactie Redactie
• Laatste update:

De precieze oorzaak van het grote verschil is niet onderzocht, maar volgens ING Carlease kan het zijn dat winterbandenrijders minder afstand houden tot hun voorligger, vanwege de betere remweg. Hierdoor neemt de kans op steenslag toe. Een andere verklaring is dat berijders met winterbanden gemiddeld meer kilometers maken en dat ze minder snel geneigd zijn om de auto in winterse omstandigheden te laten staan.

Slippen
Berijders met winterbanden rijden gemiddeld bijna twee procent minder vaak carrosserieschade dan berijders zonder winterbanden. Voor de ING Carlease vloot komt dat overeen met 1.500 schadegevallen. De kosten per schade zijn in de winter bovendien gemiddeld 110 euro lager (10,2%). Slippen of van de weg raken komt met winterbanden zo’n 40% minder vaak voor. Ook het tegen de voorligger aanrijden neemt met winterbanden 19,5% af. ING CL trekt dan ook de conclusie dat het gebruik van winterbanden over het algemeen de veiligheid verhoogt.

Bij meer dan de helft van de ING CL klanten zijn winterbanden opgenomen in het contract. Bij de veelrijders (meer dan 40.000 km/jaar) ligt dit percentage boven de zestig procent.