Bovag: Stijging aantal personenauto’s op winterbanden in zomer

Winterbanden • In Nederland steeg het aantal auto’s met winterbanden met 46 procent ten opzichte van 2021.
Robert L. Smid Robert L. Smid
Foto: Shutterstock)

Er reden deze zomer ‘fors’ meer personenauto’s op winterbanden dan voorgaande jaren. Dat meldt branchevereniging Bovag na een inspectie van voertuigen op parkeerplaatsen in Amsterdam, Utrecht, Arnhem en Roermond. Van de 1.248 onderzochte voertuigen bleek 7,8 procent uitgerust met winterbanden, tegen gemiddeld 5,5 procent in eerdere jaren.

Bovag schat dat er dit jaar ruim 730 duizend auto’s op winterbanden rijden. Banden die naar eigen zeggen meer fijnstof en geluid produceren en die voor een hoger brandstofverbruik zorgen. Een stijging van 46 procent ten opzichte van 2021. Toen was het aantal personenauto’s op winterbanden nog bijna 500 duizend auto’s.

‘Een ondergeschoven kindje’

Het onderzoek laat zien dat winterbanden vaak voorkwamen bij relatief oude en kleine auto’s. Volgens Bovag zijn dit de auto’s ‘die het minst vaak bij de garage komen omdat ze minder kilometers maken’. Een mogelijke oorzaak dat Bovag noemt is de coronapandemie, waarin er minder geld is uitgegeven aan onderhoud. Bovag stelt dat het onderzoek suggereert ‘dat banden vaak een ondergeschoven kindje zijn in het budget voor autokosten.’

Het aandeel vierseizoenenbanden bedroeg bijna 32 procent. Uit het onderzoek blijkt dat veel personenauto’s stonden op een mix van verschillende bandenmerken en -soorten.

Bandenbedrijven maken zich op voor de winterbandenwissel. Een voorbeeld hiervan is Steegro Banden, die deze maand zijn 50-jarig bestaan viert.

Steegro Banden 50 jaar: ‘Liever minder winst en tevreden klanten, dan meer winst en mopperende klanten’

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.

Bovag: Stijging aantal personenauto’s op winterbanden in zomer | Automotive Online

Bovag: Stijging aantal personenauto’s op winterbanden in zomer

Winterbanden • In Nederland steeg het aantal auto’s met winterbanden met 46 procent ten opzichte van 2021.
Robert L. Smid Robert L. Smid
Foto: Shutterstock)

Er reden deze zomer ‘fors’ meer personenauto’s op winterbanden dan voorgaande jaren. Dat meldt branchevereniging Bovag na een inspectie van voertuigen op parkeerplaatsen in Amsterdam, Utrecht, Arnhem en Roermond. Van de 1.248 onderzochte voertuigen bleek 7,8 procent uitgerust met winterbanden, tegen gemiddeld 5,5 procent in eerdere jaren.

Bovag schat dat er dit jaar ruim 730 duizend auto’s op winterbanden rijden. Banden die naar eigen zeggen meer fijnstof en geluid produceren en die voor een hoger brandstofverbruik zorgen. Een stijging van 46 procent ten opzichte van 2021. Toen was het aantal personenauto’s op winterbanden nog bijna 500 duizend auto’s.

‘Een ondergeschoven kindje’

Het onderzoek laat zien dat winterbanden vaak voorkwamen bij relatief oude en kleine auto’s. Volgens Bovag zijn dit de auto’s ‘die het minst vaak bij de garage komen omdat ze minder kilometers maken’. Een mogelijke oorzaak dat Bovag noemt is de coronapandemie, waarin er minder geld is uitgegeven aan onderhoud. Bovag stelt dat het onderzoek suggereert ‘dat banden vaak een ondergeschoven kindje zijn in het budget voor autokosten.’

Het aandeel vierseizoenenbanden bedroeg bijna 32 procent. Uit het onderzoek blijkt dat veel personenauto’s stonden op een mix van verschillende bandenmerken en -soorten.

Bandenbedrijven maken zich op voor de winterbandenwissel. Een voorbeeld hiervan is Steegro Banden, die deze maand zijn 50-jarig bestaan viert.

Steegro Banden 50 jaar: ‘Liever minder winst en tevreden klanten, dan meer winst en mopperende klanten’

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.