‘Structureel tekort gebruikte auto’s dreigt’

Redactie Redactie
• Laatste update:

Merkdealers van de volumemerken hebben een voorraad gebruikte auto’s die in januari van dit jaar 20% lager was dan januari 2012. Bij de premiummerken is dat teruggelopen met 12%. Door deze ontwikkeling dreigt een tekort aan gebruikte auto’s. 

“Normaal gesproken constateren we juist in de maand januari een stijging van de voorraadpositie bij merkdealers, dit lijkt er toch wel op dat we afstevenen op een structureel tekort aan aanbod van gebruikte auto’s”, aldus Jeroen van den Broek, commercieel directeur van CRM used car management. “Een van de oorzaken is het fiscale regime, wat een relatief groot aantal leaserijders voor juli 2012 heeft doen besluiten een kleinere, fiscaal gunstigere auto te gaan rijden. Tegenover deze nieuwverkoop stonden relatief, weinig ‘inruilers’.” 

Minder transactiemogelijkheden
Volgens Rob Henneveld, eigenaar van adviesbureau Global Automotive Consultancy, geeft deze situatie aan dat het fiscale beleid van de overheid een enorme impact heeft op de gebruikte autosector. Vraag en aanbod van gebruikte auto’s worden in toenemende mate beïnvloed door verkoop nieuw als gevolg van alweer een nieuw fiscaal regime. “Bestaande voorraden krimpen daardoor zonder dat er `verkoopbare` auto’s voor in de plaats komen en dat betekent minder transactiemogelijkheden. Gericht bijkopen is de enige oplossing om de omzet en het aanbod op peil te houden en dat vergt extra inspanning”, aldus Henneveld. 

Op het Remarketing Event, dat op 21 maart gehouden worden, staan ontwikkelingen op de occasionmarkt centraal. Klik hier voor meer informatie over het evenement.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.