NMi certificeert Texa deeltjesteller

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
De Texa deeltjesteller is in de loop van komende maand leverbaar (foto: Explora)

De nieuw ontwikkelde deeltjesteller van Texa is goedgekeurd door het Nederlands Meetinstituut (NMi). Dat betekent dat het apparaat bij de apk gebruikt mag worden om de werking van het roetfilter te controleren bij dieselauto’s. Dit meldt Explora, leverancier van de Texa NP01 deeltjesteller. 

Vanaf 1 juli is het bij de apk verplicht om de deeltjesteller te gebruiken bij voertuigen die wettelijk over een roetfilter moeten beschikken. Zo kan de werking van het filter worden gecontroleerd. Eerder werd bij de apk al verplicht om de fysieke aanwezigheid van het filter te checken. Maar het kwam nog voor dat het binnenwerk eruit was gehaald. Met de deeltjesteller komt ook dat aan het licht. 

De NP01 werkt volgens het principe van de dc-techniek (diffusion charging), heeft geen verwarmde sonde/slang en de bediening gaat via een kleuren touchscreen of via pc, meldt Explora, dat de eerste leveringen medio april verwacht.

Inmiddels zijn diverse partijen met een dergelijke tester op de markt gekomen. Tot nu toe zijn de roetdeeltjestellers van VL Test SolutionsTEN-TBASaarloos, ContinentalAVL Ditest en JNT gecertificeerd door het NMi. Daar is nu de deeltjesteller van Texa aan toegevoegd.  

NMi certificeert Texa deeltjesteller | Automotive Online

NMi certificeert Texa deeltjesteller

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
De Texa deeltjesteller is in de loop van komende maand leverbaar (foto: Explora)

De nieuw ontwikkelde deeltjesteller van Texa is goedgekeurd door het Nederlands Meetinstituut (NMi). Dat betekent dat het apparaat bij de apk gebruikt mag worden om de werking van het roetfilter te controleren bij dieselauto’s. Dit meldt Explora, leverancier van de Texa NP01 deeltjesteller. 

Vanaf 1 juli is het bij de apk verplicht om de deeltjesteller te gebruiken bij voertuigen die wettelijk over een roetfilter moeten beschikken. Zo kan de werking van het filter worden gecontroleerd. Eerder werd bij de apk al verplicht om de fysieke aanwezigheid van het filter te checken. Maar het kwam nog voor dat het binnenwerk eruit was gehaald. Met de deeltjesteller komt ook dat aan het licht. 

De NP01 werkt volgens het principe van de dc-techniek (diffusion charging), heeft geen verwarmde sonde/slang en de bediening gaat via een kleuren touchscreen of via pc, meldt Explora, dat de eerste leveringen medio april verwacht.

Inmiddels zijn diverse partijen met een dergelijke tester op de markt gekomen. Tot nu toe zijn de roetdeeltjestellers van VL Test SolutionsTEN-TBASaarloos, ContinentalAVL Ditest en JNT gecertificeerd door het NMi. Daar is nu de deeltjesteller van Texa aan toegevoegd.