THP-motor bezorgt Peugeot 5008 slechte naam

Redactie Redactie
• Laatste update:

De Consumentenbond deed navraag onder 10 duizend autobezitters.Bekijk het volledige onderzoeksrapport in de Automotive Kennisbank.

Volgens de bond kampte ruim de helft van de Peugeot 5008-rijders het afgelopen jaar een of meerdere keren met een storing (53 van de respondenten waren 5008-rijder). Er zijn vooral veel problemen met de accu, de distributieketting en de bobines. Ook raken veel motorcomponenten bij hogere kilometerstanden dusdanig intern vervuild, dat ze opvallend vaak moeten worden gereinigd. De Consumentenbond specificeert in tegenstelling tot andere auto’s in het overzicht niet om welke bouwjaren of uitvoeringen het gaat, maar afgaande op het soort klachten zal het gaan om de 5008 van de eerste generatie met de beruchte THP-motor. Deze 5008 werd begin dit jaar afgelost door een nieuw model. 

Veel VAG

In de top 5 van auto’s met de meeste storingen staan verder de Seat Altea XL( 2,4), de Peugeot 308 (2,5), Ford Mondeo (3,4) en Seat Ibiza (3,8). Oudere modellen van de Volkswagen Groep scoren opvallend laag op betrouwbaarheid. Alle data zijn per merk en model opgeteld en gemiddeld genomen, zodat een goedverkopende auto als de Volkswagen Golf volgens de Consumentenbond toch kan worden vergeleken met een veel minder verkochte auto.  

In de top 10 van best presterende automerken staan vrijwel alleen Aziatische merken. De top 3 bestaat namelijk uit Suzuki (8,7), Honda (8,5) en Toyota (8,4). De Toyota Verso-S kreeg het hoogste cijfer omdat geen enkele Verso S-bezitter het afgelopen jaar zware autopech kreeg of direct naar de garage moest. Slechts 2 procent kreeg te maken met een kleine storing. Dacia haalde als enige niet Aziatisch merk de top 10. 

Vorig jaar kwam Mitsubishi als meest betrouwbaar uit de bus.

De Consumentenbond houdt jaarlijks een enquête onder eigenaren van auto’s die maximaal tien jaar oud zijn. Bij deze autopechtest vraagt de bond of zij het afgelopen jaar mankementen aan hun auto hebben gehad.

Dealer favoriet

Uit het onderzoek blijkt verder dat 80 procent van de ondervraagden een keer per jaar onderhoud uit laat voeren aan zijn auto. 10 procent moest meerdere keren naar de garage voor onderhoud en de overige 10 procent sloeg het onderhoud over of reed in een auto met een ruimere onderhoudsinterval. 

De dealer is het favoriete onderhoudsadres bij leden van de Consumentenbond. 72 procent koos voor een dealer, 1,5 procent voor een fitter en 1 procent deed het zelf. 21 procent ging naar een Bovag-bedrijf, 4 procent naar een autobedrijf dat niet is aangesloten bij de branchevereniging. De prijs/kwaliteit-verhouding is volgens de ondervraagden het beste in balans bij een fitter (90 procent), gevolg door Bovag-leden (87 procent) en dealers (72 procent).  

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@mobilitymedia.nl, of bel 020-5800974.