Verbod op verwijderen roetfilter uitgesteld tot 1 oktober

Redactie Redactie
• Laatste update:

Demissionair minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen meldt de nieuwe invoerdatum voor het verwijderverbod in een schriftelijk antwoord op kamervragen, naar aanleiding van een uitzending van het tv-programma Radar. Hierin klaagden consumenten met een Volkswagen sjoemeldiesel over de nadelige gevolgen van de door Volkswagen uitgevoerde update. Een roetfilter (DPF) wordt gebruikt om aan de emissie-eisen te voldoen, maar kan daarna worden verwijderd of uitgeschakeld.

Volgens de minister is het klachtenpercentage minder dan 1 procent en is er regelmatig overleg met Pon over de uitvoering van de updates. Daarnaast zegt Schultz van Haegen te vertrouwen op het oordeel van de Duitse KBA, de RDW en TNO. Die hebben geconstateerd dat de updates geen nadelige gevolgen hebben voor het brandstofverbruik of de prestaties van het voertuig.

Ook de EGR

Het ziet er naar uit dat de nieuwe regels zich niet beperken tot een verbod op het verwijderen of uitprogrammeren van de DPF, maar dat alle uitlaatgasreinigingssystemen, zoals het EGR-systeem, moeten functioneren. 

Oorspronkelijk zou het verbod op het verwijderen van roetfilters bij dieselauto’s ingaan op 1 juli, met een overgangsperiode van een klein jaar. In dat voorstel stond ook dat vanaf 20 mei 2018 dieselauto’s met een af-fabriek roetfilter moeten worden afgekeurd bij de apk als het filter is verwijderd of niet meer functioneert,.

De controle bij de apk zal vooralsnog alleen visueel zijn, maar zodra er een besluit is genomen over het te gebruiken meetmiddel, moet een tailpipemeting uitsluitsel geven over de aanwezigheid en werking van het filter.

Het verwijderen van roetfilters bij diesels was tot 2015 al bij wet verboden, maar het verbod werd toen per ongeluk geschrapt bij een opschoningsactie van niet te handhaven regels.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.