Verwijderd roetfilter apk-afkeurpunt vanaf 2018

Redactie Redactie
• Laatste update:

De controle bij de apk zal vooralsnog alleen visueel zijn, maar zodra er een besluit is genomen over het te gebruiken meetmiddel, moet een tailpipemeting uitsluitsel geven over de aanwezigheid en werking van het filter. 

Het verwijderen van roetfilters bij diesels was tot 2015 al bij wet verboden, maar het verbod werd toen per ongeluk geschrapt bij een opschoningsacte van niet te handhaven regels.

Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu legde de nieuwe regels maandag voor aan de Tweede Kamer in brief. Dijksma wil wel een uitzondering maken voor dieselvoertuigen met een roetfilter van voor 2011 (personenwagens), 2012 (bestelwagens) of 2014 (vrachtwagens) dat vanwege de kinderziekten die destijds nog in de systemen zaten. In die gevallen mag het filter verwijderd worden, maar is wel een RDW-keuring en registratie in het kentekenregister nodig. Voor deze voertuigen zal ook een MRB-toeslag gaan gelden.

 

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Verwijderd roetfilter apk-afkeurpunt vanaf 2018 | Automotive Online

Verwijderd roetfilter apk-afkeurpunt vanaf 2018

Redactie Redactie
• Laatste update:

De controle bij de apk zal vooralsnog alleen visueel zijn, maar zodra er een besluit is genomen over het te gebruiken meetmiddel, moet een tailpipemeting uitsluitsel geven over de aanwezigheid en werking van het filter. 

Het verwijderen van roetfilters bij diesels was tot 2015 al bij wet verboden, maar het verbod werd toen per ongeluk geschrapt bij een opschoningsacte van niet te handhaven regels.

Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu legde de nieuwe regels maandag voor aan de Tweede Kamer in brief. Dijksma wil wel een uitzondering maken voor dieselvoertuigen met een roetfilter van voor 2011 (personenwagens), 2012 (bestelwagens) of 2014 (vrachtwagens) dat vanwege de kinderziekten die destijds nog in de systemen zaten. In die gevallen mag het filter verwijderd worden, maar is wel een RDW-keuring en registratie in het kentekenregister nodig. Voor deze voertuigen zal ook een MRB-toeslag gaan gelden.

 

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.