Aantal autobranden stijgt opnieuw

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
Er zijn steeds meer claims vanwege autobranden. (Foto: Shutterstock)

Het aantal autobranden is de afgelopen jaren fors gestegen. Ging het in 2014 nog om 3.000 claims, vorig jaar waren het er 4.359: een stijging van 45 procent. Dat laat het Verbond van Verzekeraars vandaag weten. In vergelijking met 2017 steeg het aantal claims met 9 procent. De schade van de autobranden wordt jaarlijks geschat op zo’n 40 tot 50 miljoen euro.

In de maand januari kwamen de meeste claims binnen (634). Dat wordt vooral geweten aan de jaarwisseling waarbij veel auto’s in vlammen opgaan. Over het hele jaar kwamen de meeste claims uit de provincie Zuid-Holland (779) en Noord-Brabant (734). De provincies Flevoland (94) en Zeeland (96) hebben het laagste aantal.

Het verbond noemt de stijging van het aantal autobranden zorgelijk en zegt moeilijk te kunnen duiden wat de oorzaak is van de toename. Richard Weurding, directeur van het Verbond voor Verzekeraars: “Deze ontwikkeling moet echt worden gestopt. Wat autobezitters zelf kunnen doen, is vooral zorgen dat ze hun auto veilig parkeren. Kies een goed verlichte plek waar veel mensen komen.” 

Brandschade is verzekerd onder een allrisk- en beperkt casco-verzekering. Waarschijnlijk ligt het aantal uitgebrande auto’s dan ook wat hoger, omdat verzekerden met een wa-verzekering niet tegen brand verzekerd zijn en niet in de cijfers zijn opgenomen.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.