Onderzoek: Mannen asocialer achter het stuur dan vrouwen

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Vrouwen maken minder vaak ruzie met andere weggebruikers dan mannen (foto: Shutterstock)

26 procent van de Nederlandse automobilisten maakt weleens ruzie met andere weggebruikers. Dit blijkt uit onderzoek van Autoverzekering.nl onder 1.065 Nederlanders met een rijbewijs. Van alle ondervraagden zegt 16 procent ooit met te veel drank op achter het stuur te hebben gezeten.

Mannen zijn volgens het onderzoek de grootste heethoofden in het verkeer: meer dan een derde maakt weleens ruzie met medeweggebruikers. Het percentage vrouwen dat zich hieraan schuldig maakt, is slechts 16 procent.

ruzie automobilisten 2

“Verkeersruzies kunnen met allerlei onverwachte manoeuvres gepaard gaan, wat zorgt voor gevaarlijke verkeerssituaties,” zegt Willemijn Kuitenbrouwer van Autoverzekering.nl. “Mensen brengen niet alleen zichzelf, maar ook andere verkeersdeelnemers ernstig in gevaar met dit asociale gedrag. Vooral mannen lijken zich niet te bekommeren om de veiligheid van anderen.”

Alcoholgebruik

16 procent van de ondervraagden zegt ooit met te veel drank op achter het stuur te hebben gezeten. Ook hier gaan de mannen aan kop, 23 procent van de ondervraagde mannen zegt weleens teveel gedronken te hebben bij het rijden, tegenover 8 procent van de vrouwen.

Het onderzoek heeft ook gemeten of mensen noodzakelijke reparaties aan hun auto wel eens uitstellen. 13 procent van de mannen geeft aan dit te doen, tegenover 6 procent van de vrouwen. 

Bijrijder-effect

74 procent van de ondervraagden geeft aan altijd voorzichtig te rijden. Bijna de helft rijdt voorzichtiger als er een tweede persoon in de auto zit. Dit bijrijder-effect is het hoogst onder mensen tussen de 25 en 40 jaar: jongeren: twee derde van hen rijdt voorzichtiger met een passagier.

Het onderzoek is uitgevoerd door Panelwizard in opdracht van Autoverzekering.nl in september 2018 onder 1.065 Nederlanders van 25 jaar en ouder die in het bezit zijn van een geldig rijbewijs.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.