Winstgevend Achmea ziet letselschadepost toenemen

Rob van de Laar Rob van de Laar
• Laatste update:
(Foto: Achmea)

In 2016 kampte Achmea met een extra schadepost van 132 miljoen euro door de extreme hagelbui van juni. Die was de grootste veroorzaker van het operationele verlies (voor beleggingsresultaten) van 239 miljoen euro in het schadebedrijf.

In 2017 leverden de schadeverzekeringen Achmea € 119 miljoen winst op, meldt het concern vandaag bij de presentatie van de jaarcijfers. Behalve het uitblijven van een grote storm speelt mee dat er aan de premies is gesleuteld: “We hebben onder meer premie-aanpassingen doorgevoerd om de effecten van extreme weersinvloeden en oplopende letselschaden beter op te kunnen vangen”, zo is de omschrijving voor de premie-stijging. Achmea-label Centraal Beheer verhoogde in april vorig jaar de WA-premies met 10 procent en de cascopremies met 9 procent.

Preventieve app

Ondanks de resultaatverbetering krijgt Achmea, net als veel andere WA-verzekeraars, steeds meer letselschadeclaims voor de kiezen. Dat komt simpelweg doordat er vorig jaar opnieuw meer doden en gewonden zijn gevallen bij verkeersongelukken. “Met onder andere de introductie van de innovatieve app ‘AutoModus’ om smartphonegebruik in het verkeer tegen te gaan, willen we actief bijdragen aan het verminderen van de kans op ongevallen.” Volgens Achmea blijkt al uit de schadecijfers dat verzekerden die de app (ontwikkeld door Interpolis) gebruiken, minder schade hebben.Lees ook: letselschades halen resultaat verzekeraars onderuit.

De combined ratio in schadeverzekeringen is bij Achmea verbeterd tot 96,0%, tegen 110,4% in 2016. Dat houdt in dat de verzekeraar van elke euro schadepremie inmiddels weer 4 cent overhoudt na aftrek van schade-uitkeringen en operationele kosten. Het concern geeft nog geen inzicht in de cijfers van de branche autoverzekeringen, waar het met Centraal Beheer en Interpolis twee van de grootste merken in huis heeft. Wel is duidelijk dat de ziektekostenverzekeringen (onder meer verkocht door marktleider Zilveren Kruis) vorig jaar opnieuw voor een fors verlies zorgden van bijna € 180 miljoen.

Maximale WA-premie

Achmea meldt een minder goed resultaat bij de verzekeringsactiviteiten in het buitenland. Het concern verkoopt onder meer ook autoverzekeringen in Turkije, maar daar knaagt lokale wetgeving aan de marges: de Turkse overheid heeft een wettelijk bepaalde maximale premie ingevoerd voor WA-verzekeringen.

Geplaatst in rubriek:
Rob van de Laar
Rob van de Laar

Rob van de Laar is als freelance journalist verbonden aan Automotive. Zijn expertise: de autoschade- en verzekeringsbranche.

Winstgevend Achmea ziet letselschadepost toenemen | Automotive Online

Winstgevend Achmea ziet letselschadepost toenemen

Rob van de Laar Rob van de Laar
• Laatste update:
(Foto: Achmea)

In 2016 kampte Achmea met een extra schadepost van 132 miljoen euro door de extreme hagelbui van juni. Die was de grootste veroorzaker van het operationele verlies (voor beleggingsresultaten) van 239 miljoen euro in het schadebedrijf.

In 2017 leverden de schadeverzekeringen Achmea € 119 miljoen winst op, meldt het concern vandaag bij de presentatie van de jaarcijfers. Behalve het uitblijven van een grote storm speelt mee dat er aan de premies is gesleuteld: “We hebben onder meer premie-aanpassingen doorgevoerd om de effecten van extreme weersinvloeden en oplopende letselschaden beter op te kunnen vangen”, zo is de omschrijving voor de premie-stijging. Achmea-label Centraal Beheer verhoogde in april vorig jaar de WA-premies met 10 procent en de cascopremies met 9 procent.

Preventieve app

Ondanks de resultaatverbetering krijgt Achmea, net als veel andere WA-verzekeraars, steeds meer letselschadeclaims voor de kiezen. Dat komt simpelweg doordat er vorig jaar opnieuw meer doden en gewonden zijn gevallen bij verkeersongelukken. “Met onder andere de introductie van de innovatieve app ‘AutoModus’ om smartphonegebruik in het verkeer tegen te gaan, willen we actief bijdragen aan het verminderen van de kans op ongevallen.” Volgens Achmea blijkt al uit de schadecijfers dat verzekerden die de app (ontwikkeld door Interpolis) gebruiken, minder schade hebben.Lees ook: letselschades halen resultaat verzekeraars onderuit.

De combined ratio in schadeverzekeringen is bij Achmea verbeterd tot 96,0%, tegen 110,4% in 2016. Dat houdt in dat de verzekeraar van elke euro schadepremie inmiddels weer 4 cent overhoudt na aftrek van schade-uitkeringen en operationele kosten. Het concern geeft nog geen inzicht in de cijfers van de branche autoverzekeringen, waar het met Centraal Beheer en Interpolis twee van de grootste merken in huis heeft. Wel is duidelijk dat de ziektekostenverzekeringen (onder meer verkocht door marktleider Zilveren Kruis) vorig jaar opnieuw voor een fors verlies zorgden van bijna € 180 miljoen.

Maximale WA-premie

Achmea meldt een minder goed resultaat bij de verzekeringsactiviteiten in het buitenland. Het concern verkoopt onder meer ook autoverzekeringen in Turkije, maar daar knaagt lokale wetgeving aan de marges: de Turkse overheid heeft een wettelijk bepaalde maximale premie ingevoerd voor WA-verzekeringen.

Geplaatst in rubriek:
Rob van de Laar
Rob van de Laar

Rob van de Laar is als freelance journalist verbonden aan Automotive. Zijn expertise: de autoschade- en verzekeringsbranche.