Schadegarant geeft hersteller regie in handen

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Voorlopig worden alleen consumenten met een verzekering van Risk zelf gestuurd via Openclaims.

Schadegarant, een stichting die namens meerdere verzekeraars een netwerk van herstelbedrijven onderhoudt, kondigde in september zijn nieuwe sturingsmodel aan. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen de cosmetische en overige schades. In navolging van deze keuze worden er in het netwerk drie functietypen onderscheiden: distributiefunctie (D), Herstelfunctie – cosmetisch (H-C) en Herstelfunctie niet cosmetisch (H-NC). Bedrijven kunnen meerdere van deze functies combineren. “Dat betekent dat er meerdere samenwerkingsovereenkomsten met Stichting Schadegarant gesloten zullen worden. Een bedrijf kan minimaal één en maximaal drie overeenkomsten sluiten”, schrijft Schadegarant aan zijn leden. Herstelbedrijven kunnen voor elke functie die ze ambiëren, online een offerte indienen.

Regierol

Om onderscheid te kunnen maken tussen cosmetische en niet-cosmetische schades start Schadegarant in het eerste contractjaar (medio 2017) met een aantal criteria waaraan een cosmetische schade moet voldoen. Verder introduceert Schadegarant de Regierol, die inhoudt dat van elke hersteller wordt verwacht dat zodra er een schade binnenkomt, het betreffende bedrijf de regie over de werkzaamheden voert. “De regierol doet een beroep op de samenwerking tussen alle deelnemende partijen om aan hun gezamenlijke klant de beste dienstverlening te bieden. Het uitvoeren van de regierol is van doorslaggevend belang voor het succes van het nieuwe samenwerkingsmodel”, aldus Schadegarant.

Allereerst moet van elke aangeboden schade via de groene kaart worden gecontroleerd of hij onder de Schadegarantvoorwaarden hersteld kan worden, om vervolgens – afhankelijk van de functie van het bedrijf – de schade zelf te herstellen of uit te besteden. Het bedrijf dat de schade heeft ingenomen, is gedurende het proces verantwoordelijk voor het herstel binnen de gestelde voorwaarden.

In het eerste kwartaal van 2017 wordt de selectieprocedure voor de herstelfunctie gestart. Als het netwerk compleet is, start de inschrijving voor de distributiefunctie voor dealers.

Het scheiden van cosmetische en complexe schades is momenteel een heet hangijzer onder zowel herstellers als opdrachtgevers. Zo richten diverse ketens hun netwerk inmiddels in op het (kunnen) splitsen van cosmetisch, complex en regulier herstel.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

Schadegarant geeft hersteller regie in handen | Automotive Online

Schadegarant geeft hersteller regie in handen

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Voorlopig worden alleen consumenten met een verzekering van Risk zelf gestuurd via Openclaims.

Schadegarant, een stichting die namens meerdere verzekeraars een netwerk van herstelbedrijven onderhoudt, kondigde in september zijn nieuwe sturingsmodel aan. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen de cosmetische en overige schades. In navolging van deze keuze worden er in het netwerk drie functietypen onderscheiden: distributiefunctie (D), Herstelfunctie – cosmetisch (H-C) en Herstelfunctie niet cosmetisch (H-NC). Bedrijven kunnen meerdere van deze functies combineren. “Dat betekent dat er meerdere samenwerkingsovereenkomsten met Stichting Schadegarant gesloten zullen worden. Een bedrijf kan minimaal één en maximaal drie overeenkomsten sluiten”, schrijft Schadegarant aan zijn leden. Herstelbedrijven kunnen voor elke functie die ze ambiëren, online een offerte indienen.

Regierol

Om onderscheid te kunnen maken tussen cosmetische en niet-cosmetische schades start Schadegarant in het eerste contractjaar (medio 2017) met een aantal criteria waaraan een cosmetische schade moet voldoen. Verder introduceert Schadegarant de Regierol, die inhoudt dat van elke hersteller wordt verwacht dat zodra er een schade binnenkomt, het betreffende bedrijf de regie over de werkzaamheden voert. “De regierol doet een beroep op de samenwerking tussen alle deelnemende partijen om aan hun gezamenlijke klant de beste dienstverlening te bieden. Het uitvoeren van de regierol is van doorslaggevend belang voor het succes van het nieuwe samenwerkingsmodel”, aldus Schadegarant.

Allereerst moet van elke aangeboden schade via de groene kaart worden gecontroleerd of hij onder de Schadegarantvoorwaarden hersteld kan worden, om vervolgens – afhankelijk van de functie van het bedrijf – de schade zelf te herstellen of uit te besteden. Het bedrijf dat de schade heeft ingenomen, is gedurende het proces verantwoordelijk voor het herstel binnen de gestelde voorwaarden.

In het eerste kwartaal van 2017 wordt de selectieprocedure voor de herstelfunctie gestart. Als het netwerk compleet is, start de inschrijving voor de distributiefunctie voor dealers.

Het scheiden van cosmetische en complexe schades is momenteel een heet hangijzer onder zowel herstellers als opdrachtgevers. Zo richten diverse ketens hun netwerk inmiddels in op het (kunnen) splitsen van cosmetisch, complex en regulier herstel.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.