Autofabrikanten en overheid delen verkeersdata

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Minister Cora van Nieuwenhuizen kondigt partnership aan tussen autofabrikanten en overheid. (Foto: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat)

De vier autofabrikanten BMW Group, Mercedes Daimler, Volvo, Ford en navigatie-aanbieders Tomtom en Here gaan actuele verkeersgegevens delen met Nederland, Duitsland, Finland, Spanje en Luxemburg. Dat maakte minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen gister bekend tijdens het ITS-congres in Eindhoven. Door deze afspraken tussen overheid en bedrijfsleven krijgen automobilisten toegang tot meer informatie over onveilige verkeerssituaties op hun route. Doel is de verkeersveiligheid en doorstroming te verbeteren. 

“Hiermee delen we real time gegevens die belangrijk zijn voor de verkeersveiligheid. Dat is echt een mooie stap waar iedereen op de weg van gaat profiteren”, aldus Van Nieuwenhuizen. Volgens de minister zijn er nog gesprekken gaande met andere bedrijven en andere Europese landen die willen deelnemen aan het project.

Doorstroming

Het gaat hierbij om het delen van actuele omstandigheden op de weg, zoals gladheid, een pechgeval of spookrijders. Als deze gegevens direct met elkaar worden gedeeld, kunnen automobilisten nog tijdig hun route of rijgedrag aanpassen en vertraging voorkomen. Het project valt onder het European Data Task Force, een publiek-privaat partnerschap dat autofabrikanten, dienstverleners en Europese instanties samenbrengt. De deelnemers gaan geanonimeerde veiligheidsdata en kennis met elkaar delen via een cloud-netwerk. 

Het verbeteren van de verkeersveiligheid, betere doorstroming en duurzaamheid zijn ook uitgangspunten voor het ADAS convenant dat op dezelfde dag werd afgesloten door de minister Van Nieuwenhuizen en een alliantie van ruim 40 partijen, waaronder Bovag, RAI Vereniging, ANWB en Focwa.

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.