Euro NCAP tests: Zeekr scoort zeer goed, Ford Tourneo Custom valt tegen

Euro NCAP • Auto’s worden steeds veiliger, maar de eisen worden ook strenger.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Crashtest bij Zeekr (foto: Euro NCAP)

De Zeekr 001 en Zeekr X behalen vijf sterren in de veiligheidstest van Euro NCAP, het instituut dat onafhankelijke veiligheidstests bij auto’s uitvoert. Ook de Volkswagen Tiguan komt zeer goed uit de test. De score van de Ford Tourneo Custom blijft achter, met name door een matig werkende AEB. Dit meldt Euro NCAP.

Zeekr 001 en X

Euro NCAP testte de Zeekr 001 en X, twee nieuwe modellen van de Chinese fabrikant die ook in Nederland te koop zijn. Beide auto’s behaalden vijf sterren. Dat is met name te danken aan de vele actieve veiligheidssystemen van de Zeekrs. Die werken in het voordeel van de inzittenden van de auto, maar ook van kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals voetgangers. Bij elke test plaats Euro NCAP ook een video, die laat zien hoe de auto van alle kanten aan crashtests wordt onderworpen, en hoe de veiligheidssystemen in de praktijk uitwerken. “Felicitaties aan Zeekr”, zegt Michiel van Ratingen, secretaris-generaal van Euro NCAP. “De ADAS-systemen zijn noch afleidend noch hinderlijk voor bestuurders.”

Volkswagen Tiguan

Ook de Volkswagen Tiguan van de derde generatie is zeer compleet en standaard voorzien van de nieuwste veiligheidstechnologie, zoals automatisch noodremmen (AEB), rijstrookassistentie en een systeem dat de vermoeidheid van de bestuurder in de gaten houdt. Ook dit model behaalt probleemloos een vijf-sterrenwaardering.

Ford Tourneo Custom

De Ford Tourneo Custom is als personenauto (9-persoons) én als bestelwagen getest. De score valt tegen, vindt Euro NCAP. De Ford scoort in standaarduitvoering een veiligheidsbeoordeling van 3 sterren. Met het optionele veiligheidspakket wordt dat 4 sterren. De veiligheid voor inzittenden is dik in orde bij de grote Ford. Waar het gaat om de veiligheid van kwetsbare verkeersdeelnemers scoort Ford iets lager dan Zeekr en VW. Waar het gaat om de ADAS scoort de Ford echter beduidend minder. Vooral de AEB functioneert onvoldoende, wat in de tests leidt tot gevaarlijke situaties. “Ford zal teleurgesteld zijn door dit resultaat”, geeft Van Ratingen als toelichting. “Vooral gezien hun recente inzet bij het verbeteren van de veiligheid van de Ford Transit Custom, die onze hoogste beoordeling behaalde.”

De recente, maar ook de oudere testscores zijn te vinden op de site van Euro NCAP.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.

Euro NCAP tests: Zeekr scoort zeer goed, Ford Tourneo Custom valt tegen | Automotive Online

Euro NCAP tests: Zeekr scoort zeer goed, Ford Tourneo Custom valt tegen

Euro NCAP • Auto’s worden steeds veiliger, maar de eisen worden ook strenger.
Maarten Bokslag Maarten Bokslag
Crashtest bij Zeekr (foto: Euro NCAP)

De Zeekr 001 en Zeekr X behalen vijf sterren in de veiligheidstest van Euro NCAP, het instituut dat onafhankelijke veiligheidstests bij auto’s uitvoert. Ook de Volkswagen Tiguan komt zeer goed uit de test. De score van de Ford Tourneo Custom blijft achter, met name door een matig werkende AEB. Dit meldt Euro NCAP.

Zeekr 001 en X

Euro NCAP testte de Zeekr 001 en X, twee nieuwe modellen van de Chinese fabrikant die ook in Nederland te koop zijn. Beide auto’s behaalden vijf sterren. Dat is met name te danken aan de vele actieve veiligheidssystemen van de Zeekrs. Die werken in het voordeel van de inzittenden van de auto, maar ook van kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals voetgangers. Bij elke test plaats Euro NCAP ook een video, die laat zien hoe de auto van alle kanten aan crashtests wordt onderworpen, en hoe de veiligheidssystemen in de praktijk uitwerken. “Felicitaties aan Zeekr”, zegt Michiel van Ratingen, secretaris-generaal van Euro NCAP. “De ADAS-systemen zijn noch afleidend noch hinderlijk voor bestuurders.”

Volkswagen Tiguan

Ook de Volkswagen Tiguan van de derde generatie is zeer compleet en standaard voorzien van de nieuwste veiligheidstechnologie, zoals automatisch noodremmen (AEB), rijstrookassistentie en een systeem dat de vermoeidheid van de bestuurder in de gaten houdt. Ook dit model behaalt probleemloos een vijf-sterrenwaardering.

Ford Tourneo Custom

De Ford Tourneo Custom is als personenauto (9-persoons) én als bestelwagen getest. De score valt tegen, vindt Euro NCAP. De Ford scoort in standaarduitvoering een veiligheidsbeoordeling van 3 sterren. Met het optionele veiligheidspakket wordt dat 4 sterren. De veiligheid voor inzittenden is dik in orde bij de grote Ford. Waar het gaat om de veiligheid van kwetsbare verkeersdeelnemers scoort Ford iets lager dan Zeekr en VW. Waar het gaat om de ADAS scoort de Ford echter beduidend minder. Vooral de AEB functioneert onvoldoende, wat in de tests leidt tot gevaarlijke situaties. “Ford zal teleurgesteld zijn door dit resultaat”, geeft Van Ratingen als toelichting. “Vooral gezien hun recente inzet bij het verbeteren van de veiligheid van de Ford Transit Custom, die onze hoogste beoordeling behaalde.”

De recente, maar ook de oudere testscores zijn te vinden op de site van Euro NCAP.

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.