Onderzoek: Meerderheid kiest bij volgende auto voor brandstofmotor

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Eén op de 5 mensen zegt bij de aanschaf voor een nieuwe auto voor een EV te kiezen. (Foto: Shutterstock)

Bij de aanschaf van een volgende auto zegt ruim één op de vijf Nederlanders te kiezen voor een auto met elektromotor. Volledig elektrisch is daarbij het meest populair (9,2%) gevolgd door hybride en plug-in hybride. Dat blijkt uit onderzoek van zonne-energiebedrijf Zonnepanel onder tweeduizend Nederlandse autobezitters.

Bijna één op de tien van de respondenten geeft aan dat de eerstvolgende auto volledig elektrisch zal zijn. Op de vraag wanneer dat aankoopmoment plaatsvindt, zegt een kleine 4 procent te verwachten binnen een jaar elektrisch te gaan rijden. Zo’n 13 procent wil dat binnen twee tot drie jaar gaan doen. Een derde van de ondervraagden zegt nog niet te weten wanneer ze zullen overstappen op elektrisch rijden. Ongeveer een vijfde stelt niet van plan te zijn ooit elektrisch te gaan rijden. Een opmerkelijke stellingname, aldus Zonneplan, aangezien alle nieuw aangeschafte auto’s vanaf 2030 emissieloos moeten zijn.

Flevoland elektrisch

Opmerkelijk zijn, volgens Frank Breukelman, woordvoerder van Zonneplan, ook de regionale verschillen. In de provincie Flevoland meldt één op de vijf inwoners (20%) bij de volgende aanschaf voor een elektrisch model te kiezen, terwijl dat percentage in de provincies Friesland en Zeeland maar net boven de 3 procent uitkomt.De subsidiepot voor aanschaf van EV’s gaat dit jaar maar langzaam op.

Meer dan de helft van de Nederlanders (52%) zegt bij een volgende auto te kiezen voor een benzineauto. Voor diesel ligt dat op 5,8 procent en voor LPG op 0,7 procent. Ruim één op de vijf van de respondenten zegt nog niet te weten wat hun voorkeur heeft.

Voor het onderzoek zijn 2 duizend mensen ondervraagd die in het bezit zijn van een auto. Hiervan gaven er 217 aan in de toekomst niet van plan zijn een andere auto aan te schaffen. In het onderzoek is geen onderscheid gemaakt tussen leaserijders en privékopers of tussen bezitters van een occasion en nieuwe auto. De missie van Zonneplan is schonere en goedkopere energie te stimuleren. Het bedrijf startte in 2012 als leverancier en installateur van zonnepanelen.

CvHCg-wat-wordt-de-eerstvolgende-auto-die-nederlanders-aanschaffen- (1).png

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

Onderzoek: Meerderheid kiest bij volgende auto voor brandstofmotor | Automotive Online

Onderzoek: Meerderheid kiest bij volgende auto voor brandstofmotor

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Eén op de 5 mensen zegt bij de aanschaf voor een nieuwe auto voor een EV te kiezen. (Foto: Shutterstock)

Bij de aanschaf van een volgende auto zegt ruim één op de vijf Nederlanders te kiezen voor een auto met elektromotor. Volledig elektrisch is daarbij het meest populair (9,2%) gevolgd door hybride en plug-in hybride. Dat blijkt uit onderzoek van zonne-energiebedrijf Zonnepanel onder tweeduizend Nederlandse autobezitters.

Bijna één op de tien van de respondenten geeft aan dat de eerstvolgende auto volledig elektrisch zal zijn. Op de vraag wanneer dat aankoopmoment plaatsvindt, zegt een kleine 4 procent te verwachten binnen een jaar elektrisch te gaan rijden. Zo’n 13 procent wil dat binnen twee tot drie jaar gaan doen. Een derde van de ondervraagden zegt nog niet te weten wanneer ze zullen overstappen op elektrisch rijden. Ongeveer een vijfde stelt niet van plan te zijn ooit elektrisch te gaan rijden. Een opmerkelijke stellingname, aldus Zonneplan, aangezien alle nieuw aangeschafte auto’s vanaf 2030 emissieloos moeten zijn.

Flevoland elektrisch

Opmerkelijk zijn, volgens Frank Breukelman, woordvoerder van Zonneplan, ook de regionale verschillen. In de provincie Flevoland meldt één op de vijf inwoners (20%) bij de volgende aanschaf voor een elektrisch model te kiezen, terwijl dat percentage in de provincies Friesland en Zeeland maar net boven de 3 procent uitkomt.De subsidiepot voor aanschaf van EV’s gaat dit jaar maar langzaam op.

Meer dan de helft van de Nederlanders (52%) zegt bij een volgende auto te kiezen voor een benzineauto. Voor diesel ligt dat op 5,8 procent en voor LPG op 0,7 procent. Ruim één op de vijf van de respondenten zegt nog niet te weten wat hun voorkeur heeft.

Voor het onderzoek zijn 2 duizend mensen ondervraagd die in het bezit zijn van een auto. Hiervan gaven er 217 aan in de toekomst niet van plan zijn een andere auto aan te schaffen. In het onderzoek is geen onderscheid gemaakt tussen leaserijders en privékopers of tussen bezitters van een occasion en nieuwe auto. De missie van Zonneplan is schonere en goedkopere energie te stimuleren. Het bedrijf startte in 2012 als leverancier en installateur van zonnepanelen.

CvHCg-wat-wordt-de-eerstvolgende-auto-die-nederlanders-aanschaffen- (1).png

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.