Omzet autobranche in de plus, alleen importeurs zien omzet dalen

Jeroen Vos Jeroen Vos
De omzet van importeurs is in het derde kwartaal gedaald door leveringsproblemen, stelt het CBS. (Foto: Shutterstock)

De omzet in de autobranche is in het derde kwartaal met 5,1 procent gestegen ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar. Ten opzichte van vorig jaar nam de omzet toe bij onderhoudsbedrijven (20,4%), handel in onderdelen (7,1%) en bedrijfsautohandel (8,9%).

De omzet van importeurs van nieuwe auto’s is in het derde kwartaal gedaald met 7,4 procent ten opzichte van het derde kwartaal van vorig jaar. Dat komt volgens het CBS door leveringsproblemen die zijn veroorzaakt door het wereldwijde chiptekort en coronamaatregelen. In het tweede kwartaal van dit jaar was de omzetstijging bij importeurs nog het grootst

omzet autobranche q3 cbs2021

Tekort

Het aantal vacatures in de auto- en motorbranche is in het derde kwartaal van 4.600 naar 5.300 gestegen. Volgens het CBS is dit het hoogste aantal vacatures sinds 1997. Aan het begin van het vierde kwartaal gaf bijna 23 procent van de ondernemers in de auto- en motorenhandel aan een tekort aan arbeidskrachten te hebben en hierdoor belemmerd te worden in de bedrijfsvoering. Aan het begin van het derde kwartaal was dit 20 procent.

Ondanks de omzetgroei in de gehele autobranche zijn ondernemers minder positief gestemd. Aan het begin van het vierde kwartaal van 2021 komt de ondernemersvertrouwenindex uit op 4,8. In het derde kwartaal van 2021 was dit nog 16,1.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.