RVO: Elektrisch rijden goed voor de economie

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Elektrische vervoer zorgt voor veel banen, aldus het RVO. (Foto: Shutterstock)

Elektrische vervoer is een stimulans voor de Nederlandse economie. Dat concludeert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in een rapport dat in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is uitgevoerd.

Nederlandse bedrijven die werkzaam zijn in de EV-markt, verdienen jaarlijks gezamenlijk zo’n 5 miljard euro aan elektrisch vervoer. Niet alleen in ons land, maar ook in het buitenland. Dan gaat het onder andere om Nederlandse laadpalen, maar ook bussen en trucks. Zo won het Nederlandse snellaadbedrijf Fastned vorig jaar bijvoorbeeld een tender voor snellaadstations langs de Franse Route du Soleil.

“De komende jaren gaan we vol aan de slag om het vervoer verder schoon te maken. Daar plukken we allemaal de vruchten van. Niet alleen goed voor het klimaat en onze schone lucht, maar ook voor onze portemonnee. En voor mensen op zoek naar werk. De komende jaren komen er duizenden banen bij in de sector elektrisch vervoer”, aldus staatssecretaris van Stientje van Veldhoven van IenW. Onlangs nog richten bedrijven, zoals Fastned, Lightyear en VDL Nedcar een consortium op waarmee ze transitie naar elektrisch rijden willen stimuleren. 

Werkgelegenheid

Op dit moment zijn er 6.810 banen gecreëerd dankzij elektrisch vervoer, bijvoorbeeld bij laadpaalbedrijven of EV-fabrikanten. RVO verwacht dat dit aantal in 2025 zal stijgen tot 13.500 banen. Elektrisch vervoer biedt veel kansen, volgens het rapport, zoals op het gebied van slim laden, informatievoorziening en batterijproductie.

De laadinfrastructuur is in 2020 gestegen tot 63.586 laadpalen, 28 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal snellaadpunten steeg met 62 procent tot ruim 2.000 in 2020.

Het aantal EV-registraties kwam dit jaar langzaam op gang: in april zijn 2.370 elektrische auto’s geregistreerd, 52 procent meer dan vorig jaar.  

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

RVO: Elektrisch rijden goed voor de economie | Automotive Online

RVO: Elektrisch rijden goed voor de economie

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Elektrische vervoer zorgt voor veel banen, aldus het RVO. (Foto: Shutterstock)

Elektrische vervoer is een stimulans voor de Nederlandse economie. Dat concludeert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in een rapport dat in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is uitgevoerd.

Nederlandse bedrijven die werkzaam zijn in de EV-markt, verdienen jaarlijks gezamenlijk zo’n 5 miljard euro aan elektrisch vervoer. Niet alleen in ons land, maar ook in het buitenland. Dan gaat het onder andere om Nederlandse laadpalen, maar ook bussen en trucks. Zo won het Nederlandse snellaadbedrijf Fastned vorig jaar bijvoorbeeld een tender voor snellaadstations langs de Franse Route du Soleil.

“De komende jaren gaan we vol aan de slag om het vervoer verder schoon te maken. Daar plukken we allemaal de vruchten van. Niet alleen goed voor het klimaat en onze schone lucht, maar ook voor onze portemonnee. En voor mensen op zoek naar werk. De komende jaren komen er duizenden banen bij in de sector elektrisch vervoer”, aldus staatssecretaris van Stientje van Veldhoven van IenW. Onlangs nog richten bedrijven, zoals Fastned, Lightyear en VDL Nedcar een consortium op waarmee ze transitie naar elektrisch rijden willen stimuleren. 

Werkgelegenheid

Op dit moment zijn er 6.810 banen gecreëerd dankzij elektrisch vervoer, bijvoorbeeld bij laadpaalbedrijven of EV-fabrikanten. RVO verwacht dat dit aantal in 2025 zal stijgen tot 13.500 banen. Elektrisch vervoer biedt veel kansen, volgens het rapport, zoals op het gebied van slim laden, informatievoorziening en batterijproductie.

De laadinfrastructuur is in 2020 gestegen tot 63.586 laadpalen, 28 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal snellaadpunten steeg met 62 procent tot ruim 2.000 in 2020.

Het aantal EV-registraties kwam dit jaar langzaam op gang: in april zijn 2.370 elektrische auto’s geregistreerd, 52 procent meer dan vorig jaar.  

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.