Autoproducenten zien omzet kelderen, AutomotiveNL vreest ‘uitval’

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Leo Kusters, directeur van clusterorganisatie RAI Automotive IndustryNL, verwacht een terugval in de Europese vraag naar auto’s van tussen de 20 en 30 procent, als gevolg van een mogelijke tweede coronagolf. Dat zei hij vanochtend in een uitzending van BNR Nieuws Radio.

Het CBS maakte vandaag bekend dat de omzet van industrie in het tweede kwartaal 16,6 procent lager is dan een jaar geleden. Dit is volgens het instituut te wijten aan een neergang in de productie, maar ook aan het dalende consumentenvertrouwen. Producenten van auto’s en aanhangwagens hebben volgens het CBS in het tweede kwartaal van dit jaar 51 procent minder omgezet dan vorig jaar.

Geen optimisme

De recente opleving van de koopbereidheid onder consumenten (in Nederland steeg de verkoop met 4 procent) is volgens Kusters nog geen reden tot optimisme. “In juli hebben we een opleving gezien, maar we kunnen nog niet doorgronden wat dat bekent voor de langere termijn voor de Nederlandse markt.” Over het afgelopen half jaar daalde het aantal registraties van nieuwverkopen in Nederland met 30 procent naar 158 duizend auto’s. Ook de Europese autoverkopen daalden in het afgelopen half jaar nog met 38 procent ten opzichte van 2019.

Vanwege de eerder lockdownmaatregelen in Europa werd de productie bij veel bedrijven stilgelegd, brengt Kusters in herinnering. “Fabrikanten moesten helemaal terugschakelen. Inmiddels komt de productie weer op niveau, maar die zal terugvallen als de vraag achterblijft. Deze terugval kan voor een deel opgevangen worden met flexwerkers, maar als de crisis heel lang gaat duren dan zal er veel productie-uitval zijn. Dat valt niet te vermijden.” In de Automotive Livestream zei Kusters eerder dat de crisis nog zeker 1,5 jaar gaat duren.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.

Autoproducenten zien omzet kelderen, AutomotiveNL vreest ‘uitval’ | Automotive Online

Autoproducenten zien omzet kelderen, AutomotiveNL vreest ‘uitval’

Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Foto: Shutterstock

Leo Kusters, directeur van clusterorganisatie RAI Automotive IndustryNL, verwacht een terugval in de Europese vraag naar auto’s van tussen de 20 en 30 procent, als gevolg van een mogelijke tweede coronagolf. Dat zei hij vanochtend in een uitzending van BNR Nieuws Radio.

Het CBS maakte vandaag bekend dat de omzet van industrie in het tweede kwartaal 16,6 procent lager is dan een jaar geleden. Dit is volgens het instituut te wijten aan een neergang in de productie, maar ook aan het dalende consumentenvertrouwen. Producenten van auto’s en aanhangwagens hebben volgens het CBS in het tweede kwartaal van dit jaar 51 procent minder omgezet dan vorig jaar.

Geen optimisme

De recente opleving van de koopbereidheid onder consumenten (in Nederland steeg de verkoop met 4 procent) is volgens Kusters nog geen reden tot optimisme. “In juli hebben we een opleving gezien, maar we kunnen nog niet doorgronden wat dat bekent voor de langere termijn voor de Nederlandse markt.” Over het afgelopen half jaar daalde het aantal registraties van nieuwverkopen in Nederland met 30 procent naar 158 duizend auto’s. Ook de Europese autoverkopen daalden in het afgelopen half jaar nog met 38 procent ten opzichte van 2019.

Vanwege de eerder lockdownmaatregelen in Europa werd de productie bij veel bedrijven stilgelegd, brengt Kusters in herinnering. “Fabrikanten moesten helemaal terugschakelen. Inmiddels komt de productie weer op niveau, maar die zal terugvallen als de vraag achterblijft. Deze terugval kan voor een deel opgevangen worden met flexwerkers, maar als de crisis heel lang gaat duren dan zal er veel productie-uitval zijn. Dat valt niet te vermijden.” In de Automotive Livestream zei Kusters eerder dat de crisis nog zeker 1,5 jaar gaat duren.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.