Corona-liveblog #9: RDW breidt schorsingsregeling uit | PSA versoepelt bonustarget dealers

Coronavirus • Volg hier alle ontwikkelingen over de coronacrisis. Importeur PSA Nederland geeft aan zijn dealers te willen helpen om door de crisis te komen. Bij Profile lopen de afspraken voor bandenwissels nog goed door. Deelautobedrijf Fetch levert 50 Zorgheldenauto’s. De import van auto’s is drastisch gedaald, meldt VWE.
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Beeld: Shutterstock)

De liveblog van donderdag 26 maart is gesloten. Uiteraard houden we het belangrijkste nieuws blijvend in de gaten.

16:45 | RDW: Schorsingsregeling nu voor alle voertuigen

De RDW breidt de verzamelaarsregeling voor het schorsen van stilstaande voertuigen in de verhuur- en vervoersbranche uit. Dit maakt Bovag vandaag bekend. Normaal kunnen alleen oudere voertuigen worden geschorst. In verband met de coronacrisis mag de verzamelaarsregeling voor alle voertuigen worden gebruikt, ongeacht hun leeftijd. De regeling geldt voor een periode van drie maand.

Zo wordt het mogelijk om voor vijf voertuigen het reguliere schorsingstarief te betalen. Vanaf elk volgende voertuig is de schorsing gratis. Tijdens de schorsingsperiode hoeft de eigenaar geen verzekering, motorrijtuigenbelasting en apk te betalen.

14:30 | Matthijs Verhaar (Profile): ‘Bandenwissels lopen gelukkig goed door’

Nu de wereld zo rigoureus is veranderd, is er volgens Profile maar één remedie: “De business van dag tot dag bekijken, goed op je geld letten én bovenal gezond en positief blijven, ondanks alles”, vindt Matthijs Verhaar, directeur business Profile. Bij de banden- en onderhoudsketen lopen de afspraken voor bandenwissels in ieder geval nog goed door. Lees hier het interview met Matthijs Verhaar/

12:30 | Vanmiddag om 16.00 uur in de livestream: Henk van den Helder

Henk van den Helder, voorzitter Bovag Verhuur- en Deelautobedrijven en general manager Benelux van Hertz, is vanmiddag te gast in de livestream van Automotive. Wat ziet hij momenteel gebeuren bij verhuur- en deelautobedrijven en kan de sector de coronacrisis doorstaan? 

Verder een korte update van het belangrijkste nieuws. 

Bekijk de livestream hieronder. 

12:10 | ‘Occasionmarkt is erg veerkrachtig’

De occasionmarkt heeft bij de vorige crisis bewezen erg veerkrachtig te zijn en na een dip snel weer op het oude niveau te kunnen komen. Dat meldt Indicata in een whitepaper waarin het mogelijke scenario’s bespreekt. Vooralsnog is de datadochter van Autorola gematigd positief. “De occasionmarkt herstelde zich bij de vorige crisis veel sneller dan de markt voor nieuwe auto’s.” Volgens Indicata kan de occasionmarkt veel beter omgaan met prijsvariaties en onzekerheid. Download de whitepaper in de Automotive Kennisbank.

09:43: VWE ziet een dramatische daling import en export

Over de eerste 25 dagen van maart zijn er in totaal vierduizend occasions geïmporteerd, een daling van 63 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt VWE op basis van een analyse van eigen data. De terugval komt door de onzekerheid in de markt, maar ook doordat RDW tot gisteren tijdelijk geen importauto’s meer keurde. De export daalde met 22 procent.

08:55 | Autoscout24 halveert maartfactuur

Autoscout24 halveert voor zijn klanten de abonnementskosten over maart. Dat bevestigt het bedrijf aan Automotive. “We willen nu dichterbij onze klanten staan en ze een tastbaar gebaar aanbieden”, schrijft het bedrijf. Volgende week volgt nog een actie met de diensten Oneclick en Calltracker.

Alle grote occasionportalen hebben in verband met de corona-uitbraak hun tarieven (tijdelijk) aangepast. In de nieuwe Automotive, die sinds gisteren online te lezen is, staat een artikel over de prijsstijgingen bij de portalen. Dat artikel is geschreven op voordat duidelijk was dat de uitbraak zo’n grote impact zou hebben. Lees het artikel over de prijsstijgingen hier.

08:40 | Branche haalt opgelucht adem na hervatten importkeuringen

De autobranche haalt opgelucht adem nu de RDW importkeuringen hervat. Dat maakte de RDW gisteren bekend. In eerste instantie was er nog begrip voor de RDW, maar dat sloeg later om in boosheid. Bovag overlegde de afgelopen week koortsachtig met de RDW en is zeer content met deze oplossing. “Het niet keuren van importauto’s en motorfietsen was een van de grote pijnpunten die naar voren kwamen uit de Bovag Coronamonitor. Goed dat daar nu een mouw aan is gepast, dat bespaart veel autobedrijven een hoop ellende”, zegt Bovag-directeur Peter Niesink. Ook de importeurs zien het weer rooskleuriger in. “Het aanbod stijgt maar door de virus neemt de vraag af. Met als resultaat dat de prijzen zakken. En dat biedt inkoopkansen”, zet Frank Bamberg van Bamberg Automotive.

08:25 | ‘Corona nekt Spyker-dochter’

Spyker Services is deze week failliet verklaard. Dat blijkt uit het faillissementsregister. Het bedrijf is een dochteronderneming van Spyker, dat niet failliet is. Bij Spyker Services werd onderhoud verricht. Het bedrijf had 300 duizend euro schuld. Het FD schrijft dat de Belastingdienst al in december faillissement had aangevraagd. Eigenaar Victor Muller kreeg de tijd om de schulden te voldoen. Muller zegt tegen het FD dat er Chinese investeerders bereid waren te investeren. Door de uitbraak van het coronavirus haakten investeerders in China af, aldus Muller tegenover het FD. Hij hoopt snel een doorstart te kunnen realiseren, maar curator Dennis Steffens zegt tegen de krant daar weinig vertrouwen in te hebben.

08:10 | Fetch Carsharing levert 50 Zorgheldenauto’s

Deelautoconcept Fetch Carsharing levert 50 Renaults Zoe voor de actie Zorgheldenauto van Auto.nl. Energieleverancier Vattenfall betaalt de laadkosten voor de zorgverleners die met de auto gaan rijden en verzekeringsmaatschappij Allianz neemt de verzekering voor zijn rekening. Dat meldt Fetch-dga René Viscaal aan automotive. “Wij danken alle zorgverleners voor hun grote inzet. Wij roepen collega-ondernemers op om het initiatief te ondersteunen en zo de zorg te ontlasten. Daarnaast ben ik ervan overtuig dat de gehele autobranche zich hier door heen zal slaan en er sterker uitkomt.” Begin deze week spraken we initiatiefnemer Martijn Bovée over de Zorgheldenauto-actie. Bovée meldt dat de teller inmiddels op 267 auto’s staat, terwijl 319 zorgverleners zich hebben aangemeld. In totaal rijden er nu 201 zorgmedewerkers in een Zorgheldenauto.

08:00 | Ondersteuningspakket van PSA-importeur: maandtargets aangepast

Importeur PSA Nederland heeft een breed ondersteuningspakket voor zijn dealers gepresenteerd. Zo past de importeur onder meer de maandtargets aan en geeft het renteverlichting op voorraad. Dat meldt Eric Tak, voorzitter van de dealervereniging. Vorige maand was er een flinke clash tussen dealers en importeur over de nieuwe bonusafspraken. Twee weken geleden gingen de dealers onder protest akkoord met een aangepast bonusplan. Maar inmiddels staan dealer en importeur veel dichter bij elkaar, aldus Tak. “De importeur werkt nu echt goed mee en geeft aan verdere maatregelen te nemen als de situatie verergert. Vorige week meldde Bert de Kroon, de opvolger van Tak als voorzitter van Bovag Autodealers, dat de band tussen dealers en importeur in veel gevallen ‘veel hechter is geworden‘.

Corona-liveblog

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Corona-liveblog #9: RDW breidt schorsingsregeling uit | PSA versoepelt bonustarget dealers | Automotive Online

Corona-liveblog #9: RDW breidt schorsingsregeling uit | PSA versoepelt bonustarget dealers

Coronavirus • Volg hier alle ontwikkelingen over de coronacrisis. Importeur PSA Nederland geeft aan zijn dealers te willen helpen om door de crisis te komen. Bij Profile lopen de afspraken voor bandenwissels nog goed door. Deelautobedrijf Fetch levert 50 Zorgheldenauto’s. De import van auto’s is drastisch gedaald, meldt VWE.
Redactie Redactie
• Laatste update:
(Beeld: Shutterstock)

De liveblog van donderdag 26 maart is gesloten. Uiteraard houden we het belangrijkste nieuws blijvend in de gaten.

16:45 | RDW: Schorsingsregeling nu voor alle voertuigen

De RDW breidt de verzamelaarsregeling voor het schorsen van stilstaande voertuigen in de verhuur- en vervoersbranche uit. Dit maakt Bovag vandaag bekend. Normaal kunnen alleen oudere voertuigen worden geschorst. In verband met de coronacrisis mag de verzamelaarsregeling voor alle voertuigen worden gebruikt, ongeacht hun leeftijd. De regeling geldt voor een periode van drie maand.

Zo wordt het mogelijk om voor vijf voertuigen het reguliere schorsingstarief te betalen. Vanaf elk volgende voertuig is de schorsing gratis. Tijdens de schorsingsperiode hoeft de eigenaar geen verzekering, motorrijtuigenbelasting en apk te betalen.

14:30 | Matthijs Verhaar (Profile): ‘Bandenwissels lopen gelukkig goed door’

Nu de wereld zo rigoureus is veranderd, is er volgens Profile maar één remedie: “De business van dag tot dag bekijken, goed op je geld letten én bovenal gezond en positief blijven, ondanks alles”, vindt Matthijs Verhaar, directeur business Profile. Bij de banden- en onderhoudsketen lopen de afspraken voor bandenwissels in ieder geval nog goed door. Lees hier het interview met Matthijs Verhaar/

12:30 | Vanmiddag om 16.00 uur in de livestream: Henk van den Helder

Henk van den Helder, voorzitter Bovag Verhuur- en Deelautobedrijven en general manager Benelux van Hertz, is vanmiddag te gast in de livestream van Automotive. Wat ziet hij momenteel gebeuren bij verhuur- en deelautobedrijven en kan de sector de coronacrisis doorstaan? 

Verder een korte update van het belangrijkste nieuws. 

Bekijk de livestream hieronder. 

12:10 | ‘Occasionmarkt is erg veerkrachtig’

De occasionmarkt heeft bij de vorige crisis bewezen erg veerkrachtig te zijn en na een dip snel weer op het oude niveau te kunnen komen. Dat meldt Indicata in een whitepaper waarin het mogelijke scenario’s bespreekt. Vooralsnog is de datadochter van Autorola gematigd positief. “De occasionmarkt herstelde zich bij de vorige crisis veel sneller dan de markt voor nieuwe auto’s.” Volgens Indicata kan de occasionmarkt veel beter omgaan met prijsvariaties en onzekerheid. Download de whitepaper in de Automotive Kennisbank.

09:43: VWE ziet een dramatische daling import en export

Over de eerste 25 dagen van maart zijn er in totaal vierduizend occasions geïmporteerd, een daling van 63 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt VWE op basis van een analyse van eigen data. De terugval komt door de onzekerheid in de markt, maar ook doordat RDW tot gisteren tijdelijk geen importauto’s meer keurde. De export daalde met 22 procent.

08:55 | Autoscout24 halveert maartfactuur

Autoscout24 halveert voor zijn klanten de abonnementskosten over maart. Dat bevestigt het bedrijf aan Automotive. “We willen nu dichterbij onze klanten staan en ze een tastbaar gebaar aanbieden”, schrijft het bedrijf. Volgende week volgt nog een actie met de diensten Oneclick en Calltracker.

Alle grote occasionportalen hebben in verband met de corona-uitbraak hun tarieven (tijdelijk) aangepast. In de nieuwe Automotive, die sinds gisteren online te lezen is, staat een artikel over de prijsstijgingen bij de portalen. Dat artikel is geschreven op voordat duidelijk was dat de uitbraak zo’n grote impact zou hebben. Lees het artikel over de prijsstijgingen hier.

08:40 | Branche haalt opgelucht adem na hervatten importkeuringen

De autobranche haalt opgelucht adem nu de RDW importkeuringen hervat. Dat maakte de RDW gisteren bekend. In eerste instantie was er nog begrip voor de RDW, maar dat sloeg later om in boosheid. Bovag overlegde de afgelopen week koortsachtig met de RDW en is zeer content met deze oplossing. “Het niet keuren van importauto’s en motorfietsen was een van de grote pijnpunten die naar voren kwamen uit de Bovag Coronamonitor. Goed dat daar nu een mouw aan is gepast, dat bespaart veel autobedrijven een hoop ellende”, zegt Bovag-directeur Peter Niesink. Ook de importeurs zien het weer rooskleuriger in. “Het aanbod stijgt maar door de virus neemt de vraag af. Met als resultaat dat de prijzen zakken. En dat biedt inkoopkansen”, zet Frank Bamberg van Bamberg Automotive.

08:25 | ‘Corona nekt Spyker-dochter’

Spyker Services is deze week failliet verklaard. Dat blijkt uit het faillissementsregister. Het bedrijf is een dochteronderneming van Spyker, dat niet failliet is. Bij Spyker Services werd onderhoud verricht. Het bedrijf had 300 duizend euro schuld. Het FD schrijft dat de Belastingdienst al in december faillissement had aangevraagd. Eigenaar Victor Muller kreeg de tijd om de schulden te voldoen. Muller zegt tegen het FD dat er Chinese investeerders bereid waren te investeren. Door de uitbraak van het coronavirus haakten investeerders in China af, aldus Muller tegenover het FD. Hij hoopt snel een doorstart te kunnen realiseren, maar curator Dennis Steffens zegt tegen de krant daar weinig vertrouwen in te hebben.

08:10 | Fetch Carsharing levert 50 Zorgheldenauto’s

Deelautoconcept Fetch Carsharing levert 50 Renaults Zoe voor de actie Zorgheldenauto van Auto.nl. Energieleverancier Vattenfall betaalt de laadkosten voor de zorgverleners die met de auto gaan rijden en verzekeringsmaatschappij Allianz neemt de verzekering voor zijn rekening. Dat meldt Fetch-dga René Viscaal aan automotive. “Wij danken alle zorgverleners voor hun grote inzet. Wij roepen collega-ondernemers op om het initiatief te ondersteunen en zo de zorg te ontlasten. Daarnaast ben ik ervan overtuig dat de gehele autobranche zich hier door heen zal slaan en er sterker uitkomt.” Begin deze week spraken we initiatiefnemer Martijn Bovée over de Zorgheldenauto-actie. Bovée meldt dat de teller inmiddels op 267 auto’s staat, terwijl 319 zorgverleners zich hebben aangemeld. In totaal rijden er nu 201 zorgmedewerkers in een Zorgheldenauto.

08:00 | Ondersteuningspakket van PSA-importeur: maandtargets aangepast

Importeur PSA Nederland heeft een breed ondersteuningspakket voor zijn dealers gepresenteerd. Zo past de importeur onder meer de maandtargets aan en geeft het renteverlichting op voorraad. Dat meldt Eric Tak, voorzitter van de dealervereniging. Vorige maand was er een flinke clash tussen dealers en importeur over de nieuwe bonusafspraken. Twee weken geleden gingen de dealers onder protest akkoord met een aangepast bonusplan. Maar inmiddels staan dealer en importeur veel dichter bij elkaar, aldus Tak. “De importeur werkt nu echt goed mee en geeft aan verdere maatregelen te nemen als de situatie verergert. Vorige week meldde Bert de Kroon, de opvolger van Tak als voorzitter van Bovag Autodealers, dat de band tussen dealers en importeur in veel gevallen ‘veel hechter is geworden‘.

Corona-liveblog

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.