CBS: Ruim tweehonderd keer zoveel auto’s in bijna 100 jaar

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Aantal auto's explosief gestegen in bijna 100 jaar. (Foto: Shutterstock)

Ons land telt 494 personenauto’s per duizend inwoners, dat is bijna één voertuig per twee inwoners. Dat lag heel anders in 1950 toen er 12 personenauto’s per duizend. Dat meldt het CBS vandaag op basis van nieuwe analyses.

Het CBS berekende dat er anno 2019 tweehonderd keer zoveel auto’s zijn als in 1927. In bijna een eeuw tijd steeg het aantal van 41 duizend (1927) tot 8,5 miljoen (2019). Dat komt onder meer door de bevolkingsgroei, de gestegen inkomens en het woon-werkverkeer. Vooral de groei van het aantal forensen is van invloed. In 1947 werkte 15 procent van de mensen buiten zijn woonplaats, terwijl het aandeel forensen in 2017 is toegenomen tot 63 procent.

De forse toename van het aantal auto’s werd onderbroken tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar snel daarna, in 1949, was de grens van 100 duizend auto’s bereikt. Eerder dit jaar concludeerde het CBS al dat het aantal afgelegde autokilometers tot een recordhoogte is gestegen van 121,4 miljard kilometer in 2018.

aantal-personenautos-per.jpeg

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

CBS: Ruim tweehonderd keer zoveel auto’s in bijna 100 jaar | Automotive Online

CBS: Ruim tweehonderd keer zoveel auto’s in bijna 100 jaar

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Aantal auto's explosief gestegen in bijna 100 jaar. (Foto: Shutterstock)

Ons land telt 494 personenauto’s per duizend inwoners, dat is bijna één voertuig per twee inwoners. Dat lag heel anders in 1950 toen er 12 personenauto’s per duizend. Dat meldt het CBS vandaag op basis van nieuwe analyses.

Het CBS berekende dat er anno 2019 tweehonderd keer zoveel auto’s zijn als in 1927. In bijna een eeuw tijd steeg het aantal van 41 duizend (1927) tot 8,5 miljoen (2019). Dat komt onder meer door de bevolkingsgroei, de gestegen inkomens en het woon-werkverkeer. Vooral de groei van het aantal forensen is van invloed. In 1947 werkte 15 procent van de mensen buiten zijn woonplaats, terwijl het aandeel forensen in 2017 is toegenomen tot 63 procent.

De forse toename van het aantal auto’s werd onderbroken tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar snel daarna, in 1949, was de grens van 100 duizend auto’s bereikt. Eerder dit jaar concludeerde het CBS al dat het aantal afgelegde autokilometers tot een recordhoogte is gestegen van 121,4 miljard kilometer in 2018.

aantal-personenautos-per.jpeg

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.