Omzet autobranche gestegen in derde kwartaal

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Alle segmenten noteerden een hogere omzet. (Foto: Shutterstock)

Auto-importeurs noteerden in het derde kwartaal van dit jaar een 7 procent hogere omzet dan vorig jaar. Dat maakt het CBS vandaag bekend. De stijging komt mede doordat de omzet vorig jaar juist terugviel door de invoering van de nieuwe emissiemeetmethode WLTP op 1 september 2018. Deze methode zorgt voor een hogere CO2-opgaaf en daarmee een hogere bpm.

In de categorie handel en reparatie van personenauto’s lag de omzet 4,8 procent hoger. Bij autoreparatiebedrijven 2,3 procent en in de handel in auto-onderdelen 2,6 procent hoger. Hiermee scoorden deze categorieën wel onder de gemiddelde omzetstijging in de auto- en motorbranche: die lag in het derde kwartaal op 5,1 procent. 

omzetontwikkeling auto e

Busverkoop

In de motorbranche lag de omzet in het derde kwartaal 4,6 procent boven die van een jaar eerder. En vooral de categorie zware bedrijfsauto’s scoorde goed, met een omzettoename van bijna 10 procent. Dit is vooral dankzij de toegenomen verkoop van bussen.

Vertrouwen

Naast de stijgende omzet nam ook het ondernemersvertrouwen licht toe, maar het is met -7,2 nog altijd negatief. De ondernemers tonen zich vooral bezorgd om hun voorraadpositie. Per saldo geeft ruim 17 procent aan dat hun voorraad te hoog is (bij merken als Opel en Peugeot moeten dit jaar al de auto’s geregistreerd worden met de hoogste CO2-uitstoot. Dat moet komend jaar helpen bij het halen van de Europese uitstootnorm). Het personeelstekort daalde wel licht, van 4.600 vacatures naar 4.300 vacatures.

ondernemersvertrouwen au

Het aantal faillissementen in de auto- en motorbranche is in het derde kwartaal gestegen. Er gingen 40 bedrijven failliet, 16 meer dan in het tweede kwartaal van 2019.

De verwachtingen voor 2020 zijn allesbehalve hooggespannen: Nog geen 2 procent van de ondernemers in de autobranche verwacht in 2020 een hogere omzet dan dit jaar. Vorig jaar voorzag op hetzelfde moment per saldo nog bijna 30 procent van de ondernemers in de autobranche een omzetgroei voor het jaar 2019.Wat verwacht u van 2020? Vul hier de eindejaarsenquête van Automotive in.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

Omzet autobranche gestegen in derde kwartaal | Automotive Online

Omzet autobranche gestegen in derde kwartaal

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
• Laatste update:
Alle segmenten noteerden een hogere omzet. (Foto: Shutterstock)

Auto-importeurs noteerden in het derde kwartaal van dit jaar een 7 procent hogere omzet dan vorig jaar. Dat maakt het CBS vandaag bekend. De stijging komt mede doordat de omzet vorig jaar juist terugviel door de invoering van de nieuwe emissiemeetmethode WLTP op 1 september 2018. Deze methode zorgt voor een hogere CO2-opgaaf en daarmee een hogere bpm.

In de categorie handel en reparatie van personenauto’s lag de omzet 4,8 procent hoger. Bij autoreparatiebedrijven 2,3 procent en in de handel in auto-onderdelen 2,6 procent hoger. Hiermee scoorden deze categorieën wel onder de gemiddelde omzetstijging in de auto- en motorbranche: die lag in het derde kwartaal op 5,1 procent. 

omzetontwikkeling auto e

Busverkoop

In de motorbranche lag de omzet in het derde kwartaal 4,6 procent boven die van een jaar eerder. En vooral de categorie zware bedrijfsauto’s scoorde goed, met een omzettoename van bijna 10 procent. Dit is vooral dankzij de toegenomen verkoop van bussen.

Vertrouwen

Naast de stijgende omzet nam ook het ondernemersvertrouwen licht toe, maar het is met -7,2 nog altijd negatief. De ondernemers tonen zich vooral bezorgd om hun voorraadpositie. Per saldo geeft ruim 17 procent aan dat hun voorraad te hoog is (bij merken als Opel en Peugeot moeten dit jaar al de auto’s geregistreerd worden met de hoogste CO2-uitstoot. Dat moet komend jaar helpen bij het halen van de Europese uitstootnorm). Het personeelstekort daalde wel licht, van 4.600 vacatures naar 4.300 vacatures.

ondernemersvertrouwen au

Het aantal faillissementen in de auto- en motorbranche is in het derde kwartaal gestegen. Er gingen 40 bedrijven failliet, 16 meer dan in het tweede kwartaal van 2019.

De verwachtingen voor 2020 zijn allesbehalve hooggespannen: Nog geen 2 procent van de ondernemers in de autobranche verwacht in 2020 een hogere omzet dan dit jaar. Vorig jaar voorzag op hetzelfde moment per saldo nog bijna 30 procent van de ondernemers in de autobranche een omzetgroei voor het jaar 2019.Wat verwacht u van 2020? Vul hier de eindejaarsenquête van Automotive in.

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.