Onderzoekers: Camera’s even goed als dure lidar-systemen

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
Met twee camera's en de juiste software kan hetzelfde bereikt worden als met lidar. (Foto: Shutterstock)

Volgens de Cornell University zijn relatief goedkoper camera’s even goed geschikt voor autonoom rijden als dure lidar-systemen. Dat stellen wetenschappers van de universiteit, die veel onderzoek zegt te doen naar autonome voertuigen, in het artikel Pseudo-LiDAR from Visual Depth Estimation: Bridging the Gap in 3D Object Detection for Autonomous Driving.

Met twee camera’s en de juiste software kan hetzelfde bereikt worden als met lidar, is de belangrijkste conclusie. “De heersende opvatting was dat zonder lidar het onmogelijk zou zijn een zelfrijdende auto te ontwikkelen. Wij hebben nu laten zien dat het, in theorie, ook mogelijk is met alleen het gebruik van camera’s”, schrijven de onderzoekers. Lidar-systemen kosten duizenden euro’s. 

Vorige week meldde Tesla-ceo Elon Musk eveneens dat camera’s een goed alternatief zijn voor lidar. Tesla ontwikkelde samen met Samsung een microchip die moet helpen om autonoom rijden mogelijk te maken. 

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

Onderzoekers: Camera’s even goed als dure lidar-systemen | Automotive Online

Onderzoekers: Camera’s even goed als dure lidar-systemen

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
Met twee camera's en de juiste software kan hetzelfde bereikt worden als met lidar. (Foto: Shutterstock)

Volgens de Cornell University zijn relatief goedkoper camera’s even goed geschikt voor autonoom rijden als dure lidar-systemen. Dat stellen wetenschappers van de universiteit, die veel onderzoek zegt te doen naar autonome voertuigen, in het artikel Pseudo-LiDAR from Visual Depth Estimation: Bridging the Gap in 3D Object Detection for Autonomous Driving.

Met twee camera’s en de juiste software kan hetzelfde bereikt worden als met lidar, is de belangrijkste conclusie. “De heersende opvatting was dat zonder lidar het onmogelijk zou zijn een zelfrijdende auto te ontwikkelen. Wij hebben nu laten zien dat het, in theorie, ook mogelijk is met alleen het gebruik van camera’s”, schrijven de onderzoekers. Lidar-systemen kosten duizenden euro’s. 

Vorige week meldde Tesla-ceo Elon Musk eveneens dat camera’s een goed alternatief zijn voor lidar. Tesla ontwikkelde samen met Samsung een microchip die moet helpen om autonoom rijden mogelijk te maken. 

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.