De Vegetarische Slager op Automotive Inspiration Day

Vegetarische Slager Jaap Korteweg: ‘Eerst lekker eten, dan de moraal’

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Jaap Korteweg (De Vegetarische Slager) is zelf een enorme vleesliefhebber. (Foto: Jaap Korteweg)

‘Erst kommt das Fressen, dan die Moral’. Voor Vegetarische Slager Jaap Korteweg vormen die dichtregels van Bertold Brecht een belangrijk uitgangspunt. Zelf is hij ‘een enorme vleesliefhebber’, maar ook een tegenstander van de bio-industrie. Op Automotive Inspiration Day, dat op 11 april plaatsvindt in Amsterdam, vertelt Korteweg hoe hij besloot vegetariër te worden, maar de smaak van vlees zo miste dat hij op zoek ging naar duurzame alternatieven.

Ook op AID: Jeroen Kruisweg van ALD Automotive. ‘Het risico bij innovaties is dat je te ver voor de muziek uitloopt.’

Hij begon als vegetarische slager met maar één missie. “Mensen afhelpen van hun angst voor een leven zonder vlees. We maken producten die minstens net zo lekker zijn als vlees.” Dat hij daar succesvol in slaagt, mag mede blijken uit het feit dat multinational Unilever onlangs de Vegetarische Slager overnam, waarmee in één klap de weg vrij is naar een internationale netwerk van verkooppunten. “Zij zien veel potentie en dat deze markt heel groot kan worden. Ik blijf verbonden aan het bedrijf, juist omdat mijn persoonlijke visie de basis is. Unilever wil graag dat ik het gezicht blijf van het bedrijf, maar ik heb een vrije rol.”

Liever een blauw of rood publiek

Zelf zegt Korteweg er nooit bewust over nagedacht te hebben om zichzelf  ‘apart in de markt te positioneren’. “Het is gewoon zoals ik ben. Ik ben actief geweest in de biologische landbouw. Ik vind dat de vervuiler moet betalen, maar wacht niet met ondernemen tot de overheid dit heeft geregeld”, zegt hij. “Ik voel me zeer betrokken bij de groene idealen en dromen, maar wil me in het zakendoen niet belemmerd voelen en kijken wat de mogelijkheden zijn binnen de gevestigde orde. Als ondernemer wil ik juist uitzoeken wat haalbaar is voor mijn duurzame business.” Bij Korteweg gaan duurzaamheid en internationale ambitie hand in hand; hij wil de grootste slager ter wereld worden met zijn ‘vleeschproducten, die inmiddels bij tal van supermarkten in de schappen liggen.Ook op Inspiration Day: Fleur Ravensbergen (35) ontwapende al twee terreurorganisaties  

Om nog meer mensen voor zich te winnen, staat hij dan ook liever ‘voor een blauw of rood publiek, dan voor een groene zaal.’ Korteweg: “Ik wil juist die andere groepen graag bereiken, want die groene mensen delen mijn mening vaak al. Ik overtuig veel mensen, omdat ik ook erg van lekker vlees houd, maar dan zonder het dierenleed van de bio-industrie. En laten we eerlijk zijn: wie is er nu voor het leed van dieren in de bio-industrie? Eerst moeten mensen weten dat plantaardig eten, net zo lekker kan zijn. Eerst komt lekker eten, dan de moraal, zo zit het nu eenmaal in elkaar.”

Behoud wat mooi is

Dat de autobranche, evenals de foodsector, middenin de transitie zit naar duurzaamheid, kan hij alleen maar onderschrijven. “Verander vooral geen dingen die goed zijn. Wij veranderen ook niks aan het uiterlijk, de smaak en de bite van een frikandel, maar maken ‘m wel zonder vlees. De autobranche moet zien te behouden wat mensen zo mooi en aantrekkelijk vinden aan een auto. Tesla heeft dat goed begrepen. Zij focussen op mooi, geraffineerd design en snelheid. Mensen willen niet in een kleine, gedrongen auto zitten die wel duurzaam is, maar er niet aantrekkelijk uitziet.”

Be Brilliant

Automotive Inspiration Day, het tweejaarlijkse inspiratie-evenement voor ondernemers en managers in de autobranche, neemt een kijkje over de schutting om inspiratie op te doen. En die inspiratie kun je gebruiken om je eigen ideeën te slijpen tot een mooie diamant, vandaar het thema. Op het programma staan naast Korteweg onder meer de internationaal vermaarde regisseur Martin Koolhoven, onderhandel-expert Fleur Ravensbergen, filosoof Karim Benammar, wetenschapsjournalist Diederik Jekel en Youtube-ster Thomas Brok. Ook vanuit de branche is er naar inspiratie gezocht. Zo delen Lightyear co-founder Martijn Lammers en Jeroen Kruisweg, directeur van ALD Nederland, dat recent Sternlease kocht, hun inspiratiebronnen. Dagvoorzitter is Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck. Het event vindt op 11 april plaats in B. Amsterdam. Kijk hier voor informatie

sponsorbalk v10

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.

Vegetarische Slager Jaap Korteweg: ‘Eerst lekker eten, dan de moraal’ | Automotive Online
De Vegetarische Slager op Automotive Inspiration Day

Vegetarische Slager Jaap Korteweg: ‘Eerst lekker eten, dan de moraal’

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Jaap Korteweg (De Vegetarische Slager) is zelf een enorme vleesliefhebber. (Foto: Jaap Korteweg)

‘Erst kommt das Fressen, dan die Moral’. Voor Vegetarische Slager Jaap Korteweg vormen die dichtregels van Bertold Brecht een belangrijk uitgangspunt. Zelf is hij ‘een enorme vleesliefhebber’, maar ook een tegenstander van de bio-industrie. Op Automotive Inspiration Day, dat op 11 april plaatsvindt in Amsterdam, vertelt Korteweg hoe hij besloot vegetariër te worden, maar de smaak van vlees zo miste dat hij op zoek ging naar duurzame alternatieven.

Ook op AID: Jeroen Kruisweg van ALD Automotive. ‘Het risico bij innovaties is dat je te ver voor de muziek uitloopt.’

Hij begon als vegetarische slager met maar één missie. “Mensen afhelpen van hun angst voor een leven zonder vlees. We maken producten die minstens net zo lekker zijn als vlees.” Dat hij daar succesvol in slaagt, mag mede blijken uit het feit dat multinational Unilever onlangs de Vegetarische Slager overnam, waarmee in één klap de weg vrij is naar een internationale netwerk van verkooppunten. “Zij zien veel potentie en dat deze markt heel groot kan worden. Ik blijf verbonden aan het bedrijf, juist omdat mijn persoonlijke visie de basis is. Unilever wil graag dat ik het gezicht blijf van het bedrijf, maar ik heb een vrije rol.”

Liever een blauw of rood publiek

Zelf zegt Korteweg er nooit bewust over nagedacht te hebben om zichzelf  ‘apart in de markt te positioneren’. “Het is gewoon zoals ik ben. Ik ben actief geweest in de biologische landbouw. Ik vind dat de vervuiler moet betalen, maar wacht niet met ondernemen tot de overheid dit heeft geregeld”, zegt hij. “Ik voel me zeer betrokken bij de groene idealen en dromen, maar wil me in het zakendoen niet belemmerd voelen en kijken wat de mogelijkheden zijn binnen de gevestigde orde. Als ondernemer wil ik juist uitzoeken wat haalbaar is voor mijn duurzame business.” Bij Korteweg gaan duurzaamheid en internationale ambitie hand in hand; hij wil de grootste slager ter wereld worden met zijn ‘vleeschproducten, die inmiddels bij tal van supermarkten in de schappen liggen.Ook op Inspiration Day: Fleur Ravensbergen (35) ontwapende al twee terreurorganisaties  

Om nog meer mensen voor zich te winnen, staat hij dan ook liever ‘voor een blauw of rood publiek, dan voor een groene zaal.’ Korteweg: “Ik wil juist die andere groepen graag bereiken, want die groene mensen delen mijn mening vaak al. Ik overtuig veel mensen, omdat ik ook erg van lekker vlees houd, maar dan zonder het dierenleed van de bio-industrie. En laten we eerlijk zijn: wie is er nu voor het leed van dieren in de bio-industrie? Eerst moeten mensen weten dat plantaardig eten, net zo lekker kan zijn. Eerst komt lekker eten, dan de moraal, zo zit het nu eenmaal in elkaar.”

Behoud wat mooi is

Dat de autobranche, evenals de foodsector, middenin de transitie zit naar duurzaamheid, kan hij alleen maar onderschrijven. “Verander vooral geen dingen die goed zijn. Wij veranderen ook niks aan het uiterlijk, de smaak en de bite van een frikandel, maar maken ‘m wel zonder vlees. De autobranche moet zien te behouden wat mensen zo mooi en aantrekkelijk vinden aan een auto. Tesla heeft dat goed begrepen. Zij focussen op mooi, geraffineerd design en snelheid. Mensen willen niet in een kleine, gedrongen auto zitten die wel duurzaam is, maar er niet aantrekkelijk uitziet.”

Be Brilliant

Automotive Inspiration Day, het tweejaarlijkse inspiratie-evenement voor ondernemers en managers in de autobranche, neemt een kijkje over de schutting om inspiratie op te doen. En die inspiratie kun je gebruiken om je eigen ideeën te slijpen tot een mooie diamant, vandaar het thema. Op het programma staan naast Korteweg onder meer de internationaal vermaarde regisseur Martin Koolhoven, onderhandel-expert Fleur Ravensbergen, filosoof Karim Benammar, wetenschapsjournalist Diederik Jekel en Youtube-ster Thomas Brok. Ook vanuit de branche is er naar inspiratie gezocht. Zo delen Lightyear co-founder Martijn Lammers en Jeroen Kruisweg, directeur van ALD Nederland, dat recent Sternlease kocht, hun inspiratiebronnen. Dagvoorzitter is Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck. Het event vindt op 11 april plaats in B. Amsterdam. Kijk hier voor informatie

sponsorbalk v10

Geplaatst in rubriek:
Ivonne Vermeulen
Ivonne Vermeulen

Ivonne Vermeulen is redacteur bij Automotive, waar ze onder andere de portefeuilles Schade en Universele markt beheert.