Fleur (35) ontwapende twee terreurorganisaties: ‘Dit werk gaat heel erg over kwetsbaarheid’
Ravensbergen onderhandelt al tien jaar met terreurorganisaties en gewapende milities. Momenteel reist ze derhalve veel naar Congo en het Midden-Oosten. De mede door haar opgerichte non-gouvermentele organisatie Dialogue Advisory Group (DAG) wist al twee organisaties te ontwapenen: in Noord-Ierland en Baskenland. In één geval zelfs letterlijk: ze haalde de wapens op en overhandigde ze aan de autoriteiten. Ze hoopt nog meer ontwapeningen mee te mogen maken. “Maar vaak is een de-escalatie van geweld, of het voorkomen van een aanval, het hoogst haalbare.”
Ravensbergen zal op Automotive Inspiration Day – dat plaatsvindt op 11 april in Amsterdam – vertellen over hoe zij de organisatie tien jaar geleden samen met haar Sri Lankaanse afstudeerbegeleider Ram Manikkalingam heeft opgericht. Manikkalingam was in zijn geboorteland betrokken bij de vredesonderhandelingen tussen de regering en Tamil Tijgers. “Wij hebben de organisatie vanuit de universiteit opgebouwd. Inmiddels werken er vijftien mensen bij ons.” DAG wordt door verschillende partijen benaderd om te bemiddelen in gewapende conflicten. “Opdrachten komen van meerdere kanten. Soms worden we benaderd door lokale overheden of bijvoorbeeld rechters, die contact hebben met een militie of oorlogscrimineel. Maar soms worden we ook benaderd door de VN of andere NGO’s die wel willen bemiddelen, maar dat zelf niet kunnen”, zegt Ravensbergen. De organisatie wordt betaald door (veelal Westerse) overheden en stichtingen. Maar het gaat niet om veel geld. “Wij zijn een lichtvoetige organisatie met een klein team. Wij kunnen snel en flexibel opereren. Dat geeft ons een unieke positie.”
Harde targets
Werken met harde targets is er niet bij voor DAG. “Wij beginnen vaak een traject zonder dat we een idee hebben waar wij eindigen. Soms is het voorkomen van een aanval van groep A op groep B het maximale resultaat. Wij proberen dan ook voornamelijk de hoeveelheid geweld te verminderen. Maar voor traditionele economische landen zoals Nederland en Duitsland is dat lastig. Zij willen een tijdspad en concrete doelen. Maar zo werkt het niet. Wij werken dan ook vaker voor landen als Noorwegen en Zwitserland, waar onafhankelijker gedacht wordt en die veel sneller willen investeren.”
Ravensbergen – moeder van drie kinderen – heeft aan den lijve ondervonden dat haar werk risicovol is. “Ik bevind mij vaak in de frontlinie. En alleen daar komen is vaak al een hachelijke onderneming.” Ze was al getuige van meerdere gewelddadige incidenten. “Ik ben van nature erg kalm en kan goed relativeren. Maar situaties kunnen heel onvoorspelbaar zijn. En ook ik kan bang zijn hoor.”
Kwetsbaarder
Op Inspiration Day zal Ravensbergen, die ook lesgeeft op de UVA, vertellen over haar onderhandelstrategieën. “Dit werk gaat heel erg over kwetsbaarheid. En om wraak. Onze rol is vaak om eerlijk te zijn en partijen een spiegel voor te houden.” Aan onderhandelen met een vrouw moet de gemiddelde terrorist wel even wennen. “In Noord-Ierland en Baskenland hadden we te maken met partijen die erg egalitair zijn, daar maakt het weinig uit. In Irak, Libië en Syrië is dat anders. Het scheelt dat ik Nederlandse ben, zij maken onderscheid tussen vrouwen van daar en vrouwen van buiten. Ze kijken er soms van op, maar ik heb er geen last van dat ik vrouw ben. Vaak helpt het juist, omdat mannen zich in een persoonlijk gesprek met mij kwetsbaarder durven op te stellen. Dat doen ze liever niet met andere mannen.”
Ook in de komende jaren blijft ze veldwerk doen. “Wij leiden mensen op, maar het komt vaak aan op ervaring en inschattingsvermogen. Dat zijn vaardigheden die je langzaam opbouwt. Het is van belang om aan te voelen wanneer je hard moet inzetten of wanneer je moet luisteren. En eerlijk gezegd wil ik er ook gewoon graag bij zijn. Het is fantastisch en divers werk dat echt iets bijdraagt aan het leven van mensen.”
Be Brilliant
Automotive Inspiration Day, het tweejaarlijkse inspiratie-evenement voor ondernemers en managers in de autobranche, probeert een kijkje over de schutting te nemen om inspiratie op te doen. En die inspiratie kun je gebruiken om je eigen ideeën te slijpen tot een mooie diamant, vandaar het thema. Op het programma staan naast Ravensbergen onder meer de internationaal vermaarde regisseur Martin Koolhoven, filosoof Karim Benammar, wetenschapsjournalist Diederik Jekel, Jaap Korteweg (oprichter van het onlangs aan Unilever verkochte De Vegetarische Slager), Youtube-ster Thomas Brok. Ook vanuit de branche is er naar inspiratie gezocht. Zo delen ook Lightyear co-founder Martijn Lammers en Jeroen Kruisweg, directeur van ALD Nederland, dat recent Sternlease kocht, hun inspiratiebronnen. Dagvoorzitter is Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck. Het event vindt op 11 april plaats in B. Amsterdam. Kijk hier voor informatie.