Dutch Green Carbon, Tomtom en NXP winnen Automotive Innovation Award

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:

Jan Peter Balkenende, juryvoorzitter van de Automotive Innovation Award 2017, was erg te spreken over het niveau van zowel de innovaties als de manier waarop ze zijn gepresenteerd aan de jury: “We hebben alle, goed voorbereide pitches beoordeeld. Het niveau van de inzendingen was al hoog, wat de finalisten presteren is opvallend.”

 In 2015 ging Mobypark er vandoor met de award. Dit jaar is er sprake van drie awards, maar volgens de jury zouden het er eigenlijk vier moeten zijn. “Er is nog behoefte aan een aanmoedigingsprijs voor projecten of producten die een belangrijke maatschappelijke bijdrage hebben geleverd”, aldus Balkenende. Dit jaar had die prijs moeten gaan naar Solar team Eindhoven. “Zij scheppen een nieuwe realiteit met Stella, de gezinswagen op zonne-energie.”

In de categorie Technology, waarin de productgeoriënteerde, technische innovaties zijn ingedeeld, won NXP Semiconductors een Innovation Award voor zijn Radarchip. Deze herkent tijdens het rijden voorwerpen en waarschuwt de bestuurder van de auto of grijpt in. De overige finalisten in deze categorie waren:

 • Prodrive Technologies – Fijnstof PM2.5 sensor: meet de luchtkwaliteit in en buiten het voertuig
 • VDL Automated Vehicles – AGV in mixed traffic: logistiek voertuig dat zonder communicatie met de infrastructuur volledig autonoom rijdt

In de categorie Services, bestaand uit innovaties met betrekking tot deel- en serviceconcepten, dataverzameling en -beheer, ging de prijs naar Tomtom On Street Parking. Een systeemdat autorijders helpt stressvrij een vrije parkeerplaats te vinden. Ook in de finale stonden:

 • Crossyn Automotive – Analytics of Things Platform: verzamelt, analyseert en verrijkt data van voertuigen en het gedrag van berijders
 • Fixico – Fixico: online platform om offertes op te vragen en afspraken te maken voor schadeherstel van voertuigen

In de categorie Challenging Concepts, met daarin veelbelovende innovaties in de conceptfase en ideeën van aanstormend toptalent, kreeg Dutch Green Carbon de titel. Een initiatief dat carbon black terugwint uit oude autobanden. De overige finalisten waren:

 • Solar Team Eindhoven – Zonneautofamilie Stella: gezinsauto op zonne-energie die ook als energieopslagcentrale dient
 • TU/ecomotive – EM04 – Biobased Auto: lichte, efficiënte en duurzame auto gemaakt van biocomposieten
Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

Dutch Green Carbon, Tomtom en NXP winnen Automotive Innovation Award | Automotive Online

Dutch Green Carbon, Tomtom en NXP winnen Automotive Innovation Award

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:

Jan Peter Balkenende, juryvoorzitter van de Automotive Innovation Award 2017, was erg te spreken over het niveau van zowel de innovaties als de manier waarop ze zijn gepresenteerd aan de jury: “We hebben alle, goed voorbereide pitches beoordeeld. Het niveau van de inzendingen was al hoog, wat de finalisten presteren is opvallend.”

 In 2015 ging Mobypark er vandoor met de award. Dit jaar is er sprake van drie awards, maar volgens de jury zouden het er eigenlijk vier moeten zijn. “Er is nog behoefte aan een aanmoedigingsprijs voor projecten of producten die een belangrijke maatschappelijke bijdrage hebben geleverd”, aldus Balkenende. Dit jaar had die prijs moeten gaan naar Solar team Eindhoven. “Zij scheppen een nieuwe realiteit met Stella, de gezinswagen op zonne-energie.”

In de categorie Technology, waarin de productgeoriënteerde, technische innovaties zijn ingedeeld, won NXP Semiconductors een Innovation Award voor zijn Radarchip. Deze herkent tijdens het rijden voorwerpen en waarschuwt de bestuurder van de auto of grijpt in. De overige finalisten in deze categorie waren:

 • Prodrive Technologies – Fijnstof PM2.5 sensor: meet de luchtkwaliteit in en buiten het voertuig
 • VDL Automated Vehicles – AGV in mixed traffic: logistiek voertuig dat zonder communicatie met de infrastructuur volledig autonoom rijdt

In de categorie Services, bestaand uit innovaties met betrekking tot deel- en serviceconcepten, dataverzameling en -beheer, ging de prijs naar Tomtom On Street Parking. Een systeemdat autorijders helpt stressvrij een vrije parkeerplaats te vinden. Ook in de finale stonden:

 • Crossyn Automotive – Analytics of Things Platform: verzamelt, analyseert en verrijkt data van voertuigen en het gedrag van berijders
 • Fixico – Fixico: online platform om offertes op te vragen en afspraken te maken voor schadeherstel van voertuigen

In de categorie Challenging Concepts, met daarin veelbelovende innovaties in de conceptfase en ideeën van aanstormend toptalent, kreeg Dutch Green Carbon de titel. Een initiatief dat carbon black terugwint uit oude autobanden. De overige finalisten waren:

 • Solar Team Eindhoven – Zonneautofamilie Stella: gezinsauto op zonne-energie die ook als energieopslagcentrale dient
 • TU/ecomotive – EM04 – Biobased Auto: lichte, efficiënte en duurzame auto gemaakt van biocomposieten
Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.