‘Hybrides zijn de restwaardewinnaars van het moment’

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
Foto: Shutterstock

Hybrides, zowel met als zonder stekker, zijn op dit moment de restwaardewinnaars. Dat concludeert restwaardebepaler Autotelex in zijn maandelijkse marktupdate.

De afgelopen maand kenmerkt zich door een aanhoudend hoog restwaardeniveau, schrijft Autotelex. “Belangstelling voor diesel staat onder druk nu de prijs aan de pomp hoger is dan benzine. Naar alles wat zuinig is, is veel vraag. Ook elektrische auto’s blijven zeer stabiel als het gaat om de restwaarden.”

Brandstofprijzen

Berichtgeving in de media dat elektrische auto’s nu hogere brandstofkosten hebben dan benzineauto’s, kan wel een factor worden. “Dat op EV’s geen MRB zit blijft natuurlijk een belangrijk punt, maar de perceptie dat EV’s duurder zijn lijdt makkelijk tot verschuivingen in de vraag. Vooralsnog zien we dat niet terug in de restwaarden, maar dat kan zomaar veranderen. Ook diesel – waarvan de prijzen aan de pomp ook gelijk of hoger zijn dan benzine – raakt meer uit de gratie, maar er zijn in de afgelopen jaren nauwelijks nieuwe diesels verkocht dus het effect is beperkt.”

De snel toenemende populariteit van hybrides in combinatie met de brandstofprijsontwikkeling maakt ze de winnaars van het moment.

Historisch hoog niveau

Wat betreft de restwaarden blijven de prognoses optimistisch. Autotelex verwacht voorlopig weinig verandering in de historisch hoge restwaardeniveaus. Zowel de schaarste, die nog wel even aan zal houden, als de hogere nieuwprijzen zijn hierbij de belangrijkste factoren. Verschuivingen vinden wel plaats door de stijgende energieprijzen.

De verkoop van occasions lag in augustus aanzienlijk lager dan vorig jaar. Autotelex ziet licht aan het einde van de tunnel. “Er worden weer meer biedingen gedaan. Een verdere opleving wordt verwacht als de vakantie in alle delen van het land weer voorbij is.” Ook zijn er meer taxaties gedaan, waarbij Autotelex opmerkt dat een taxatie niet hetzelfde is als een inruilvoorstel, maar dat een taxatie een intentie tot in of verkoop van een in te ruilen auto of voorraadauto is.

autotelex sept

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

‘Hybrides zijn de restwaardewinnaars van het moment’ | Automotive Online

‘Hybrides zijn de restwaardewinnaars van het moment’

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
Foto: Shutterstock

Hybrides, zowel met als zonder stekker, zijn op dit moment de restwaardewinnaars. Dat concludeert restwaardebepaler Autotelex in zijn maandelijkse marktupdate.

De afgelopen maand kenmerkt zich door een aanhoudend hoog restwaardeniveau, schrijft Autotelex. “Belangstelling voor diesel staat onder druk nu de prijs aan de pomp hoger is dan benzine. Naar alles wat zuinig is, is veel vraag. Ook elektrische auto’s blijven zeer stabiel als het gaat om de restwaarden.”

Brandstofprijzen

Berichtgeving in de media dat elektrische auto’s nu hogere brandstofkosten hebben dan benzineauto’s, kan wel een factor worden. “Dat op EV’s geen MRB zit blijft natuurlijk een belangrijk punt, maar de perceptie dat EV’s duurder zijn lijdt makkelijk tot verschuivingen in de vraag. Vooralsnog zien we dat niet terug in de restwaarden, maar dat kan zomaar veranderen. Ook diesel – waarvan de prijzen aan de pomp ook gelijk of hoger zijn dan benzine – raakt meer uit de gratie, maar er zijn in de afgelopen jaren nauwelijks nieuwe diesels verkocht dus het effect is beperkt.”

De snel toenemende populariteit van hybrides in combinatie met de brandstofprijsontwikkeling maakt ze de winnaars van het moment.

Historisch hoog niveau

Wat betreft de restwaarden blijven de prognoses optimistisch. Autotelex verwacht voorlopig weinig verandering in de historisch hoge restwaardeniveaus. Zowel de schaarste, die nog wel even aan zal houden, als de hogere nieuwprijzen zijn hierbij de belangrijkste factoren. Verschuivingen vinden wel plaats door de stijgende energieprijzen.

De verkoop van occasions lag in augustus aanzienlijk lager dan vorig jaar. Autotelex ziet licht aan het einde van de tunnel. “Er worden weer meer biedingen gedaan. Een verdere opleving wordt verwacht als de vakantie in alle delen van het land weer voorbij is.” Ook zijn er meer taxaties gedaan, waarbij Autotelex opmerkt dat een taxatie niet hetzelfde is als een inruilvoorstel, maar dat een taxatie een intentie tot in of verkoop van een in te ruilen auto of voorraadauto is.

autotelex sept

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.