‘Schaarste aan occasions zet rem op de markt’

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
Een gebrek aan auto’s is de oorzaak van de afname in biedingen en taxaties, stelt Autotelex. (Foto: Shutterstock)

De schaarste aan goede occasions lijkt de de markt af te remmen. Dat concludeert Autotelex in zijn marktupdate. Het aantal taxaties en biedingen vlakt af, maar de restwaarden blijven onverminderd hoog. Wel merkt Autotelex op dat in week 13 de zaterdag erg rustig was, gevolgd door een drukke (Paas)maandag. 

“Niet een verminderde belangstelling, maar een gebrek aan auto’s is de oorzaak van de afname in biedingen en taxaties. Dit wordt ondersteund door aanhoudend lage nieuwverkopen en explosieve groei van importauto’s”, stelt Joost Klaren, analist bij Autotelex.

Hij ziet wel dat importeurs momenteel weer grote marketingcampagnes voorbereiden. “Mede door de hoge restwaarden voor inruilers verwachten wij dat er goede zaken gedaan worden. Daardoor komen er ook weer meer occasions op de markt.”

autotelex 9 april  

Volgens Autotelex stijgen de import- en exportcijfers tot nieuwe recordhoogten. Er werden in maart bijna 25 duizend auto’s geïmporteerd met het zwaartepunt op de bouwjaren 2017 tot en met 2020. Klaren: “Het is wel duidelijk waar het Nederlandse aanbod tekort schiet.”

De export (personenauto’s tot 10 jaar oud) is nog flinke aantallen van de Peugeot 308 SW, de bijtellingstopper uit 2015, aan het verwerken. “Maar dat aanbod zal in de loop van het jaar wel opdrogen. Het occasion aanbod van deze en vergelijkbare modellen is al sterk afgenomen in Nederland en de prijzen stabiliseren of trekken zelfs iets aan, bij de juiste specificaties”, stelt Klaren.

Elektrische import

Subsidies op nieuwe elektrische auto’s in vooral Duitsland zetten druk op de restwaarden van EV’s in Nederland. Volgens Autotelex is er van BMW i3, Nissan Leaf, Volkswagen e-Golf en Renault Zoe vrij veel import “tegen lagere prijzen waardoor de Nederlandse restwaarden onder druk komen te staan”. 

Ondanks de schaarste zijn er nog wel meer modellen, of zelfs bepaalde uitvoeringen in combinatie met bouwjaar, die wel (bovengemiddeld) afschrijven, zegt Klaren. “Het gaat veelal om grotere volumes die in één keer op de markt komen, zowel in Nederland als in het buitenland. In de huidige periode betreft dat vooral ex-rentals.”

Bekijk hieronder de eerste aflevering van het Restwaardejournaal in 2021 terug.

 

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

‘Schaarste aan occasions zet rem op de markt’ | Automotive Online

‘Schaarste aan occasions zet rem op de markt’

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
Een gebrek aan auto’s is de oorzaak van de afname in biedingen en taxaties, stelt Autotelex. (Foto: Shutterstock)

De schaarste aan goede occasions lijkt de de markt af te remmen. Dat concludeert Autotelex in zijn marktupdate. Het aantal taxaties en biedingen vlakt af, maar de restwaarden blijven onverminderd hoog. Wel merkt Autotelex op dat in week 13 de zaterdag erg rustig was, gevolgd door een drukke (Paas)maandag. 

“Niet een verminderde belangstelling, maar een gebrek aan auto’s is de oorzaak van de afname in biedingen en taxaties. Dit wordt ondersteund door aanhoudend lage nieuwverkopen en explosieve groei van importauto’s”, stelt Joost Klaren, analist bij Autotelex.

Hij ziet wel dat importeurs momenteel weer grote marketingcampagnes voorbereiden. “Mede door de hoge restwaarden voor inruilers verwachten wij dat er goede zaken gedaan worden. Daardoor komen er ook weer meer occasions op de markt.”

autotelex 9 april  

Volgens Autotelex stijgen de import- en exportcijfers tot nieuwe recordhoogten. Er werden in maart bijna 25 duizend auto’s geïmporteerd met het zwaartepunt op de bouwjaren 2017 tot en met 2020. Klaren: “Het is wel duidelijk waar het Nederlandse aanbod tekort schiet.”

De export (personenauto’s tot 10 jaar oud) is nog flinke aantallen van de Peugeot 308 SW, de bijtellingstopper uit 2015, aan het verwerken. “Maar dat aanbod zal in de loop van het jaar wel opdrogen. Het occasion aanbod van deze en vergelijkbare modellen is al sterk afgenomen in Nederland en de prijzen stabiliseren of trekken zelfs iets aan, bij de juiste specificaties”, stelt Klaren.

Elektrische import

Subsidies op nieuwe elektrische auto’s in vooral Duitsland zetten druk op de restwaarden van EV’s in Nederland. Volgens Autotelex is er van BMW i3, Nissan Leaf, Volkswagen e-Golf en Renault Zoe vrij veel import “tegen lagere prijzen waardoor de Nederlandse restwaarden onder druk komen te staan”. 

Ondanks de schaarste zijn er nog wel meer modellen, of zelfs bepaalde uitvoeringen in combinatie met bouwjaar, die wel (bovengemiddeld) afschrijven, zegt Klaren. “Het gaat veelal om grotere volumes die in één keer op de markt komen, zowel in Nederland als in het buitenland. In de huidige periode betreft dat vooral ex-rentals.”

Bekijk hieronder de eerste aflevering van het Restwaardejournaal in 2021 terug.

 

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.