Kantonrechter: Autobedrijf moet BMW met teruggedraaide teller terugnemen

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Ook bij een in het verleden teruggedraaide teller blijft het verkopende autobedrijf verantwoordelijk (foto: BMW)

Het autobedrijf dat een BMW verkocht waarvan de teller in het verleden meer dan 2 ton was teruggedraaid, moet deze op last van de rechter terugnemen. Kantonrechter mr. M.J. Slootweg deed in Utrecht uitspraak in deze zaak. Het autobedrijf bood in mei 2018 een gebruikte BMW 118D te koop aan op Marktplaats zakelijk, met vraagprijs € 5.450,- en een kilometerstand van 228.450 kilometer.  Vorig jaar besloot de rechtbank dat een occasion met schadeverleden door de verkoper moest worden teruggenomen.

In het koopcontract stond dat het ging om een verkoopovereenkomst “tussen particulieren”. De auto is voor € 5.400,- verkocht en in de koopovereenkomst werd een kilometerstand van 229.500 vermeld. De koopster van de auto kwam er na de aankoop achter dat genoemde kilometerstand niet juist was. Uit een tellerrapport van de RDW blijkt dat de kilometerstand eind 2016 nog 461.498 aanwees. Zij eist dat het autobedrijf de BMW terugneemt. De koopster stelt daarnaast schade te hebben geleden, omdat de auto na een olielekkage ondeugdelijk door de verkoper is gerepareerd. Daarna moest de auto bij een ander garagebedrijf voor 600 euro alsnog gerepareerd worden. Ook deze 600 euro werd van de verkoper geëist. 

Verweer

De verkoper stelde in de verdediging dat de auto als particulier is verkocht. Hij wijst erop dat de kilometerstand bij een vorige eigenaar is veranderd en dat hij geen reden had aan de kilometerstand te twijfelen. Hij stelt daarnaast dat hij (mondeling) een garantie van drie maanden op de auto heeft gegeven, en dat niet zou doen wanneer de auto niet in orde zou zijn. Volgens de verkoper had de koopster ook vóór de aankoop onderzoek naar de kilometerstand kunnen doen.

Het verweer van de verkoper dat hij als particulier handelde wordt niet door de rechter geaccepteerd. Door zijn handelswijze bij de verkoop van de auto heeft hij immers de indruk gewekt als professionele partij op te treden. Hij heeft auto via Marktplaats zakelijk te koop aangeboden en op de koopovereenkomst staat zijn bedrijf als verkoper vermeld. De koopovereenkomst is bovendien met een stempel van het bedrijf ondertekend.

Kilometerstand moet kloppen

Naar het oordeel van de kantonrechter beantwoordt de auto niet aan de koopovereenkomst, omdat de kilometerstand hoger was dan in de koopovereenkomst vastgelegd. Daarbij neemt de kantonrechter in aanmerking dat het vaste jurisprudentie is dat de kilometerstand van een tweedehands auto in beginsel essentieel is voor de koper en stilzwijgend door de verkoper gegarandeerd wordt. In dit geval is het verschil tussen de meegedeelde kilometerstand en de werkelijke kilometerstand zo groot, dat dit zonder meer een ontbinding van de koopovereenkomst rechtvaardigt. De koopsom moet volledig worden terugbetaald. De autohandelaar vroeg nog om een gebruikersvergoeding, omdat de eiseres inmiddels 20 duizend  kilometer met de auto heeft gereden. De rechter kende deze niet toe.  Telllerfraude is strafbaar. Vorige maand hoorde een handelaar 5 maanden gevangenisstraf tegen zich eisen.

Reparatiekosten

De eis dat de verkoper ook de 600 euro reparatiekosten moet vergoeden, is afgewezen. Los van de beoordeling of dit een gebrek is dat voor rekening van de verkoper dient te komen, is ter zitting gebleken dat de verkoper hiervoor niet in gebreke is gesteld. Hij heeft daardoor niet de kans gehad de auto alsnog deugdelijk te repareren. Deze vordering wordt daarom afgewezen. De proceskosten van 630 euro zijn voor rekening van het autobedrijf.

Het is niet bekend of het autobedrijf in hoger beroep gaat. Lees hier de volledige uitspraak van de rechter

Kantonrechter: Autobedrijf moet BMW met teruggedraaide teller terugnemen | Automotive Online

Kantonrechter: Autobedrijf moet BMW met teruggedraaide teller terugnemen

Maarten Bokslag Maarten Bokslag
• Laatste update:
Ook bij een in het verleden teruggedraaide teller blijft het verkopende autobedrijf verantwoordelijk (foto: BMW)

Het autobedrijf dat een BMW verkocht waarvan de teller in het verleden meer dan 2 ton was teruggedraaid, moet deze op last van de rechter terugnemen. Kantonrechter mr. M.J. Slootweg deed in Utrecht uitspraak in deze zaak. Het autobedrijf bood in mei 2018 een gebruikte BMW 118D te koop aan op Marktplaats zakelijk, met vraagprijs € 5.450,- en een kilometerstand van 228.450 kilometer.  Vorig jaar besloot de rechtbank dat een occasion met schadeverleden door de verkoper moest worden teruggenomen.

In het koopcontract stond dat het ging om een verkoopovereenkomst “tussen particulieren”. De auto is voor € 5.400,- verkocht en in de koopovereenkomst werd een kilometerstand van 229.500 vermeld. De koopster van de auto kwam er na de aankoop achter dat genoemde kilometerstand niet juist was. Uit een tellerrapport van de RDW blijkt dat de kilometerstand eind 2016 nog 461.498 aanwees. Zij eist dat het autobedrijf de BMW terugneemt. De koopster stelt daarnaast schade te hebben geleden, omdat de auto na een olielekkage ondeugdelijk door de verkoper is gerepareerd. Daarna moest de auto bij een ander garagebedrijf voor 600 euro alsnog gerepareerd worden. Ook deze 600 euro werd van de verkoper geëist. 

Verweer

De verkoper stelde in de verdediging dat de auto als particulier is verkocht. Hij wijst erop dat de kilometerstand bij een vorige eigenaar is veranderd en dat hij geen reden had aan de kilometerstand te twijfelen. Hij stelt daarnaast dat hij (mondeling) een garantie van drie maanden op de auto heeft gegeven, en dat niet zou doen wanneer de auto niet in orde zou zijn. Volgens de verkoper had de koopster ook vóór de aankoop onderzoek naar de kilometerstand kunnen doen.

Het verweer van de verkoper dat hij als particulier handelde wordt niet door de rechter geaccepteerd. Door zijn handelswijze bij de verkoop van de auto heeft hij immers de indruk gewekt als professionele partij op te treden. Hij heeft auto via Marktplaats zakelijk te koop aangeboden en op de koopovereenkomst staat zijn bedrijf als verkoper vermeld. De koopovereenkomst is bovendien met een stempel van het bedrijf ondertekend.

Kilometerstand moet kloppen

Naar het oordeel van de kantonrechter beantwoordt de auto niet aan de koopovereenkomst, omdat de kilometerstand hoger was dan in de koopovereenkomst vastgelegd. Daarbij neemt de kantonrechter in aanmerking dat het vaste jurisprudentie is dat de kilometerstand van een tweedehands auto in beginsel essentieel is voor de koper en stilzwijgend door de verkoper gegarandeerd wordt. In dit geval is het verschil tussen de meegedeelde kilometerstand en de werkelijke kilometerstand zo groot, dat dit zonder meer een ontbinding van de koopovereenkomst rechtvaardigt. De koopsom moet volledig worden terugbetaald. De autohandelaar vroeg nog om een gebruikersvergoeding, omdat de eiseres inmiddels 20 duizend  kilometer met de auto heeft gereden. De rechter kende deze niet toe.  Telllerfraude is strafbaar. Vorige maand hoorde een handelaar 5 maanden gevangenisstraf tegen zich eisen.

Reparatiekosten

De eis dat de verkoper ook de 600 euro reparatiekosten moet vergoeden, is afgewezen. Los van de beoordeling of dit een gebrek is dat voor rekening van de verkoper dient te komen, is ter zitting gebleken dat de verkoper hiervoor niet in gebreke is gesteld. Hij heeft daardoor niet de kans gehad de auto alsnog deugdelijk te repareren. Deze vordering wordt daarom afgewezen. De proceskosten van 630 euro zijn voor rekening van het autobedrijf.

Het is niet bekend of het autobedrijf in hoger beroep gaat. Lees hier de volledige uitspraak van de rechter

Geplaatst in rubriek:
Maarten Bokslag
Maarten Bokslag

Maarten is een ervaren freelancer op het gebied van de automotive en mobiliteit. Hij heeft een zwak voor klassieke auto's.