Export plug-in hybrides neemt hoge vlucht

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
Gebruikte Outlanders zijn ook bij particulieren populair. (Foto: Mitsubishi)

In de eerste twee maanden van dit jaar zijn er 1.875 plug-in hybrides geëxporteerd, een groei van 235 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Van alle verkochte plug-in hybrides verdween 46 procent over de grens. Begin vorig jaar was dit aandeel nog 30 procent, meldt informatiedienstverlener VWE. Veel plug-ins werden toen als zakelijke occasion ingezet zodat geprofiteerd kon worden van de lagere bijtelling (die zestig maanden geldt).

Het aantal plug-in hybrides dat nu op de occasionmarkt komt, stijgt dankzij de bijtellingsvoordelen die in de afgelopen jaren golden. In 2013 werden er 20 duizend plug-ins verkocht, in 2015 waren dat er 40 duizend. Vooral de Mitsubishi Outlander en Volvo V60 waren zeer gewild, en vanaf 2015 ook de VW Golf GTE. De bijtellingsvoordelen komen dit jaar voor veel auto’s te vervallen. Sinds vorig jaar vallen hybrides onder het standaard bijtellingstarief.In het eerste Restwaardejournaal van dit jaar bleek dat plug-ins met lage kilometerstanden vaak naar Scandinavië gaan. Tussen de 100 en 150 duizend kilometers blijven ze veelal in Nederland. Daarboven is er bijna altijd sprake van export.

VWE constateert verder dat zowel in Nederland als in het buitenland veel particulieren geïnteresseerd zijn in een plug-in. Van de plug-ins ouder dan 5 jaar die op de binnenlandse occasionmarkt wordt verkocht gaat 88% naar particuliere kopers. De Mitsubishi Outlander en Volvo V60 zijn bij hen favoriet, aldus VWE. Ook in export staat de Outlander bovenaan de lijst van plug-ins, met 893 stuks. Bijna de helft van de dit jaar geëxporteerde plug-in hybrides is een Outlander.

 

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.

Export plug-in hybrides neemt hoge vlucht | Automotive Online

Export plug-in hybrides neemt hoge vlucht

Luberto van Buiten Luberto van Buiten
Gebruikte Outlanders zijn ook bij particulieren populair. (Foto: Mitsubishi)

In de eerste twee maanden van dit jaar zijn er 1.875 plug-in hybrides geëxporteerd, een groei van 235 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Van alle verkochte plug-in hybrides verdween 46 procent over de grens. Begin vorig jaar was dit aandeel nog 30 procent, meldt informatiedienstverlener VWE. Veel plug-ins werden toen als zakelijke occasion ingezet zodat geprofiteerd kon worden van de lagere bijtelling (die zestig maanden geldt).

Het aantal plug-in hybrides dat nu op de occasionmarkt komt, stijgt dankzij de bijtellingsvoordelen die in de afgelopen jaren golden. In 2013 werden er 20 duizend plug-ins verkocht, in 2015 waren dat er 40 duizend. Vooral de Mitsubishi Outlander en Volvo V60 waren zeer gewild, en vanaf 2015 ook de VW Golf GTE. De bijtellingsvoordelen komen dit jaar voor veel auto’s te vervallen. Sinds vorig jaar vallen hybrides onder het standaard bijtellingstarief.In het eerste Restwaardejournaal van dit jaar bleek dat plug-ins met lage kilometerstanden vaak naar Scandinavië gaan. Tussen de 100 en 150 duizend kilometers blijven ze veelal in Nederland. Daarboven is er bijna altijd sprake van export.

VWE constateert verder dat zowel in Nederland als in het buitenland veel particulieren geïnteresseerd zijn in een plug-in. Van de plug-ins ouder dan 5 jaar die op de binnenlandse occasionmarkt wordt verkocht gaat 88% naar particuliere kopers. De Mitsubishi Outlander en Volvo V60 zijn bij hen favoriet, aldus VWE. Ook in export staat de Outlander bovenaan de lijst van plug-ins, met 893 stuks. Bijna de helft van de dit jaar geëxporteerde plug-in hybrides is een Outlander.

 

Geplaatst in rubriek:
Luberto van Buiten
Luberto van Buiten

Luberto van Buiten (’76) ging in 2006 aan de slag bij Automotive. Hij was als hoofdredacteur eindverantwoordelijk voor de redactionele inhoud van sites en magazines van het cluster Auto & Fleet van ProMedia, en beheerde voor Automotive de portefeuilles verhuur en leasing. In zijn vrije tijd speelt Luberto gitaar in Nederpopband Laagland, tennist en loopt – zo af en toe – hard. Op 1 januari 2023 maakte hij bij ProMedia de overstap naar de functie van uitgever bij de divisie Rail & Cargo.