‘Fiat stelt productiedoel hybride 500e: 100 duizend auto’s per jaar’

Fiat • De hybride Fiat 500 kost ‘enkele honderden euro’s’ meer dan het oude model, zo stelt Fiat.
Robert L. Smid Robert L. Smid
• Laatste update:
Een hybride Fiat 500. (Foto: Stellantis)

Fiat verwacht de productie van de 500 in Italië ‘flink’ op te schalen door in te zetten op goedkopere hybride-modellen. Zo verwacht het merk per jaar meer dan 100 duizend mild-hybride versies van de 500e te produceren. Dat meldt Reuters.

Gaetano Thorel, senior vice president van Fiat Europe, deelde vorige week tijdens een media-rondetafelgesprek zijn verwachting voor de marktvraag naar de hybride 500e. “Er zijn veel klanten die graag een 500e willen bezitten, maar het zich niet kunnen veroorloven. Nu geven we hen de kans om er wel een te bezitten”, aldus Thorel.

Fiat-ceo Francois Olivier stelt dat de hybride 500e ‘enkele honderden euro’s’ meer zal kosten dan de in Polen geproduceerde versie, die rond de 18 duizend euro kost. Die prijsverhoging komt vooral door de extra technologische functies die de hybride versie biedt. De oude versie van de Fiat 500, die in Polen werd gemaakt, wordt uitgefaseerd.

Ter vergelijking: de verkoopprijs van de 500e EV begint bij ongeveer 29 duizend euro, exclusief overheidssubsidies. De hybride 500e is wel gebaseerd op hetzelfde platform als de 500e EV. De stekkerloze mild-hybrid 500e combineert een benzinemotor en een elektromotor.

Tegenvallende verkopen

Door afnemende vraag naar de EV in de tweede helft van het jaar werd Fiat’s doel voor 2023 (90 duizend auto’s) niet gehaald. Om de productie van de 500’s in de Italiaanse fabriek een ‘boost’ te geven gaat Stellantis de hybride versies van de Fiat 500 in de Mirafiori-fabriek in Turijn produceren. Stellantis wil de productie van de Fiat 500 in Mirafiori uiteindelijk opvoeren naar 175 duizend auto’s per jaar.

Ook worden er hybride versies van de Jeep Compass suv in de Italiaanse fabriek geproduceerd. De productie zal naar verwachting beginnen in het eerste kwartaal van 2026.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.

‘Fiat stelt productiedoel hybride 500e: 100 duizend auto’s per jaar’ | Automotive Online

‘Fiat stelt productiedoel hybride 500e: 100 duizend auto’s per jaar’

Fiat • De hybride Fiat 500 kost ‘enkele honderden euro’s’ meer dan het oude model, zo stelt Fiat.
Robert L. Smid Robert L. Smid
• Laatste update:
Een hybride Fiat 500. (Foto: Stellantis)

Fiat verwacht de productie van de 500 in Italië ‘flink’ op te schalen door in te zetten op goedkopere hybride-modellen. Zo verwacht het merk per jaar meer dan 100 duizend mild-hybride versies van de 500e te produceren. Dat meldt Reuters.

Gaetano Thorel, senior vice president van Fiat Europe, deelde vorige week tijdens een media-rondetafelgesprek zijn verwachting voor de marktvraag naar de hybride 500e. “Er zijn veel klanten die graag een 500e willen bezitten, maar het zich niet kunnen veroorloven. Nu geven we hen de kans om er wel een te bezitten”, aldus Thorel.

Fiat-ceo Francois Olivier stelt dat de hybride 500e ‘enkele honderden euro’s’ meer zal kosten dan de in Polen geproduceerde versie, die rond de 18 duizend euro kost. Die prijsverhoging komt vooral door de extra technologische functies die de hybride versie biedt. De oude versie van de Fiat 500, die in Polen werd gemaakt, wordt uitgefaseerd.

Ter vergelijking: de verkoopprijs van de 500e EV begint bij ongeveer 29 duizend euro, exclusief overheidssubsidies. De hybride 500e is wel gebaseerd op hetzelfde platform als de 500e EV. De stekkerloze mild-hybrid 500e combineert een benzinemotor en een elektromotor.

Tegenvallende verkopen

Door afnemende vraag naar de EV in de tweede helft van het jaar werd Fiat’s doel voor 2023 (90 duizend auto’s) niet gehaald. Om de productie van de 500’s in de Italiaanse fabriek een ‘boost’ te geven gaat Stellantis de hybride versies van de Fiat 500 in de Mirafiori-fabriek in Turijn produceren. Stellantis wil de productie van de Fiat 500 in Mirafiori uiteindelijk opvoeren naar 175 duizend auto’s per jaar.

Ook worden er hybride versies van de Jeep Compass suv in de Italiaanse fabriek geproduceerd. De productie zal naar verwachting beginnen in het eerste kwartaal van 2026.

Geplaatst in rubriek:
Robert L. Smid
Robert L. Smid

Robert is als redacteur verantwoordelijk voor bijdragen aan Automotive en Fleet & Mobility. Hij werkt sinds 2023 bij de redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met karate, videografie en lekker eten. Ook houdt hij van gitaarspelen.