‘Belastingdienst ontwijkt aanbestedingsplicht taxaties’

Redactie Redactie
• Laatste update:

Sinds 2005 voeren CED en Dekra in opdracht van de Belastingdienst contrataxaties uit bij het importeren van gebruikte auto’s. Een contrataxatie wordt uitgevoerd als de Belastingdienst twijfelt aan de taxatie die de aangever zelf heeft laten maken. Dekra-directeur Paul Schenk vertelt aan Automotive niet op de hoogte te zijn van het gewijzigde beleid bij de Belastingdienst. Bolsenbroek & Partners probeert sinds 2007 om ook contrataxatie opdrachten bij de overheid te verwerven, zonder succes.

Zinloos
Frank Bolsenbroek, directeur van taxatiebureau Bolsenbroek & Partners, eiste in dit kort geding dat de Belastingdienst stopt met het uitbesteden van contrataxaties aan de bedrijven CED en Dekra, omdat de samenwerking niet via een openbare aanbesteding tot stand is gekomen. Vervolgens was de eis in het kort geding dat er alsnog een aanbesteding zou worden uitgezet voor toekomstige contrataxaties. “Daar kunnen CED en Dekra natuurlijk ook op reageren, maar wij ook. En andere taxatiebureaus in Nederland”, aldus Bolsenbroek.
De Belastingdienst besluit nu dus echter om vanaf 1 december zelf de contrataxaties uit te voeren, via de dienst Domeinen Roerende Zaken (onderdeel ministerie van Financiën). “Daarmee is de gang naar de rechtbank zinloos geworden. De Belastingdienst ontwijkt haar aanbestedingsplicht rondom de taxaties en wil op deze manier haar zoveelste gezichtsverlies voorkomen”, aldus Bolsenbroek.

Wet openbaarheid van bestuur
Bolsenbroek heeft een beroep gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) en zo achterhaald dat er in de periode van 1 januari 2009 tot 31 december 2012 tussen de vijf- en zevenduizend contrataxaties zijn uitgevoerd tegen een prijs van ruim 360 euro (inclusief btw) per taxatie. Die prijs ligt volgens Bolsenbroek ruim boven het marktgemiddelde. Volgens de taxateur is er in de genoemde periode tussen de 1,4 en 2,2 miljoen euro (exclusief btw) aan belastinggeld uitgegeven aan contrataxaties door CED en Dekra in opdracht van de Belastingdienst. De grens voor Europese aanbesteding ligt volgens Bolsenbroek op 130 duizend euro.

Geen reactie
Landsadvocaat Lonneke de Graaf van advocatenkantoor Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn zegt niet te kunnen reageren op lopende zaken. Coulancehalve krijgt Bolsenbroek wel de gemaakte proceskosten van de Belastingdienst vergoed.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

‘Belastingdienst ontwijkt aanbestedingsplicht taxaties’ | Automotive Online

‘Belastingdienst ontwijkt aanbestedingsplicht taxaties’

Redactie Redactie
• Laatste update:

Sinds 2005 voeren CED en Dekra in opdracht van de Belastingdienst contrataxaties uit bij het importeren van gebruikte auto’s. Een contrataxatie wordt uitgevoerd als de Belastingdienst twijfelt aan de taxatie die de aangever zelf heeft laten maken. Dekra-directeur Paul Schenk vertelt aan Automotive niet op de hoogte te zijn van het gewijzigde beleid bij de Belastingdienst. Bolsenbroek & Partners probeert sinds 2007 om ook contrataxatie opdrachten bij de overheid te verwerven, zonder succes.

Zinloos
Frank Bolsenbroek, directeur van taxatiebureau Bolsenbroek & Partners, eiste in dit kort geding dat de Belastingdienst stopt met het uitbesteden van contrataxaties aan de bedrijven CED en Dekra, omdat de samenwerking niet via een openbare aanbesteding tot stand is gekomen. Vervolgens was de eis in het kort geding dat er alsnog een aanbesteding zou worden uitgezet voor toekomstige contrataxaties. “Daar kunnen CED en Dekra natuurlijk ook op reageren, maar wij ook. En andere taxatiebureaus in Nederland”, aldus Bolsenbroek.
De Belastingdienst besluit nu dus echter om vanaf 1 december zelf de contrataxaties uit te voeren, via de dienst Domeinen Roerende Zaken (onderdeel ministerie van Financiën). “Daarmee is de gang naar de rechtbank zinloos geworden. De Belastingdienst ontwijkt haar aanbestedingsplicht rondom de taxaties en wil op deze manier haar zoveelste gezichtsverlies voorkomen”, aldus Bolsenbroek.

Wet openbaarheid van bestuur
Bolsenbroek heeft een beroep gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) en zo achterhaald dat er in de periode van 1 januari 2009 tot 31 december 2012 tussen de vijf- en zevenduizend contrataxaties zijn uitgevoerd tegen een prijs van ruim 360 euro (inclusief btw) per taxatie. Die prijs ligt volgens Bolsenbroek ruim boven het marktgemiddelde. Volgens de taxateur is er in de genoemde periode tussen de 1,4 en 2,2 miljoen euro (exclusief btw) aan belastinggeld uitgegeven aan contrataxaties door CED en Dekra in opdracht van de Belastingdienst. De grens voor Europese aanbesteding ligt volgens Bolsenbroek op 130 duizend euro.

Geen reactie
Landsadvocaat Lonneke de Graaf van advocatenkantoor Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn zegt niet te kunnen reageren op lopende zaken. Coulancehalve krijgt Bolsenbroek wel de gemaakte proceskosten van de Belastingdienst vergoed.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.