Marktplaats introduceert dubbelop-garantie

Redactie Redactie
• Laatste update:

Kansberekening
De aankoopwaardegarantie is opvallend, omdat de NAP-check op zichzelf al een waarborg is voor een juiste kilometerstand. Volgens NAP-woordvoerder Martin Huisman is de kans dat een NAP-check onterecht wordt gegeven, gering. In bijvoorbeeld 0,1 procent van de gevallen? “In werkelijkheid nog minder dan dat”, aldus Huisman, die zich overigens kan voorstellen dat particulieren die minder bekend zijn met NAP, een ‘Marktplaats-goedkeuring’ als prettige extra zekerheid zien.

Onzekerheid
Dick Gorris, directeur van Marktplaats auto`s: “Wij weten niet hoeveel auto’s er onterecht een NAP-check hebben, het kan heel goed om een zeer gering aantal gaan. Het is ons ook vooral te doen om het bieden van extra zekerheid. Als je als particulier een NAP-auto koopt bij een bedrijf, kun je eventueel waardeverlies door tellerfraude op het autobedrijf verhalen; dit bedrijf heeft immers contractuele afspraken met NAP over het gebruik van het logo. Bij een particuliere advertentie kun je waardeverlies niet op de adverteerder verhalen.”
En dat kan weer leiden tot onzekerheid over het kopen van een auto van een particulier. “Het is belangrijk die drempel weg te nemen, want na de prijs is de kilometerstand het eerste waar een autokoper op let”, aldus Gorris.

Atypische gebreken
Mocht blijken dat de kilometerstand onjuist is, dan ontvangt de koper door de aankoopwaardegarantie maximaal 5.000 euro terug. Maar hoe weet een koper dat de kilometerstand niet deugt? “Zoiets kan aan het licht komen doordat een auto gebreken heeft die niet stroken met het aantal kilometers dat de auto volgens de teller heeft gelopen”, zegt Gorris. “Een autobedrijf komt daar bij een onderhoudsbeurt of reparatie wel achter. Vervolgens wordt in overleg met de bij het concept aangesloten verzekeraar Marsh Direct bepaald hoeveel geld de koper terugkrijgt.”

De garantie is tot zes maanden na de uitgiftedatum geldig.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.

Marktplaats introduceert dubbelop-garantie | Automotive Online

Marktplaats introduceert dubbelop-garantie

Redactie Redactie
• Laatste update:

Kansberekening
De aankoopwaardegarantie is opvallend, omdat de NAP-check op zichzelf al een waarborg is voor een juiste kilometerstand. Volgens NAP-woordvoerder Martin Huisman is de kans dat een NAP-check onterecht wordt gegeven, gering. In bijvoorbeeld 0,1 procent van de gevallen? “In werkelijkheid nog minder dan dat”, aldus Huisman, die zich overigens kan voorstellen dat particulieren die minder bekend zijn met NAP, een ‘Marktplaats-goedkeuring’ als prettige extra zekerheid zien.

Onzekerheid
Dick Gorris, directeur van Marktplaats auto`s: “Wij weten niet hoeveel auto’s er onterecht een NAP-check hebben, het kan heel goed om een zeer gering aantal gaan. Het is ons ook vooral te doen om het bieden van extra zekerheid. Als je als particulier een NAP-auto koopt bij een bedrijf, kun je eventueel waardeverlies door tellerfraude op het autobedrijf verhalen; dit bedrijf heeft immers contractuele afspraken met NAP over het gebruik van het logo. Bij een particuliere advertentie kun je waardeverlies niet op de adverteerder verhalen.”
En dat kan weer leiden tot onzekerheid over het kopen van een auto van een particulier. “Het is belangrijk die drempel weg te nemen, want na de prijs is de kilometerstand het eerste waar een autokoper op let”, aldus Gorris.

Atypische gebreken
Mocht blijken dat de kilometerstand onjuist is, dan ontvangt de koper door de aankoopwaardegarantie maximaal 5.000 euro terug. Maar hoe weet een koper dat de kilometerstand niet deugt? “Zoiets kan aan het licht komen doordat een auto gebreken heeft die niet stroken met het aantal kilometers dat de auto volgens de teller heeft gelopen”, zegt Gorris. “Een autobedrijf komt daar bij een onderhoudsbeurt of reparatie wel achter. Vervolgens wordt in overleg met de bij het concept aangesloten verzekeraar Marsh Direct bepaald hoeveel geld de koper terugkrijgt.”

De garantie is tot zes maanden na de uitgiftedatum geldig.

Geplaatst in rubriek:
Redactie
Redactie

De redactie van Automotive is dagelijks op zoek naar het laatste nieuws uit de autobranche. Heeft u een tip voor ons? Stuur dan een mail naar redactie@automotive-online.nl, of bel 010 - 280 1000.