Nederlands Lightyear begint met productie eerste zonne-auto

Gandor Bronkhorst Gandor Bronkhorst
De eerste Lightyear is in productie. (Foto: Lightyear)

Lightyear, de Nederlandse ontwikkelaar van de eerste auto op zonne-energie, heeft de aftrap gegeven voor de productie van haar eerste model, de Lightyear 0. Dit meldt het merk middels een persbericht. De auto wordt overigens niet gebouwd in Nederland zelf maar in een fabriek van Valmet Automotive in het Finse Uusikaupunki. Aan de Lightyear 0 hangt een voorlopig prijskaartje van 302.500 euro.

“We schrijven hiermee geschiedenis,” schrijft Lightyear in het persbericht. “Wij zijn het eerste autobedrijf dat elektrische voertuigen bouwt die direct van de zon kracht opwekken. Na zes jaar haar eigen technologieën ontwikkeld te hebben heeft Lightyear een van de meest uitdagende fases voor nieuwe autobedrijven gepasseerd: de markt betreden met nieuwe technologie.’’

Met een kleinere batterij-capaciteit van 60 kWh wil Lightyear klanten in staat stellen om het laadnet over te slaan en duurzamer te rijden. Zes jaar na de oprichting telt het bedrijf meer dan 500 werknemers en kan het ook beschikken over een leverketen met partners als Valmet Automotive, Bridgestone en Koenigsegg.

Tijdens het door AM georganiseerde Fleet Expo deed sales director Peter van Rooy uit de doeken dat het merk hard werkt aan een beter betaalbaar model. Die zou volgend jaar op de markt moeten komen.

Eerder werd bekend dat Lightyear met Interpolis een verzekeringspartner heeft gevonden.

Geplaatst in rubriek:
Gandor Bronkhorst
Gandor Bronkhorst

Gandor Bronkhorst is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor de titels in de divisie Mobility & Automotive van Promedia, waaronder Automotive Management en Fleet&Mobility. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met horloges en goed eten.