Datalek: ‘Gegevens van 39 duizend Nederlandse Porsche-rijders op straat’

Datalek • De vertrouwelijke gegevens zijn mogelijk onderdeel van het recente datalek bij RDC.
Jeroen Vos Jeroen Vos
• Laatste update:
Persoonlijke gegevens van duizenden Nederlandse Porsche-rijders zijn in handen gevallen van criminelen. (Foto: Shutterstock)

Bij de recente datalek bij dataleverancier RDC zouden de gegevens van 39 duizend Nederlands Porsche-rijders in handen zijn gevallen van criminelen. De data worden te koop aangeboden op een hackersforum. Dat meldt het AD.

Volgens het dagblad kunnen criminelen aan de hand van deze gegevens gericht op zoek gaan naar luxe auto’s van het merk, omdat zij de beschikking hebben over de klantgegevens en het typenummer van de auto. Een andere mogelijkheid is dat criminelen phishingmails versturen waarin een terugroepactie aangekondigd wordt, waarbij zij de auto ophalen vanaf het huisadres. Onder de slachtoffers zouden een oud-international, een schrijver en verschillende andere bekende Nederlanders getroffen zijn, die gebeld zijn door het dagblad. 

Onderzoek

Woordvoerder Jacques Geijssen van importeur Pon, het moederbedrijf van Porsche Nederland, bevestigt in het dagblad dat de importeur op de hoogte is van de datadiefstal. Het bedrijf onderzoekt nu om welke klanten het precies gaat en wat de importeur voor hen kan doen.

Pon is gevraagd om een reactie. Het bedrijf raakte eerder vertrouwelijke informatie kwijt. Zo werd in het afgelopen jaar een usb-stick met de gegevens van Porsche-klanten gestolen bij Pon Import Porsche.

Geplaatst in rubriek:
Jeroen Vos
Jeroen Vos

Jeroen Vos (’82) is redacteur bij Automotive. In 2006 afgestudeerd aan de School voor Journalistiek in Utrecht en liefhebber van goed voetbal, films en muziek uit de jaren ’80.