Infiniti trekt zich terug uit West-Europa

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
De Infiniti QX is de blauwdruk voor de EV's van het merk. (Foto: Infiniti)

Premiummerk Infiniti trekt zich terug uit West-Europa. In 2020 moeten alle retailactiviteiten zijn beëindigd. Voor de aftersales zoekt het momenteel naar oplossingen. Dat meldt de fabrikant vanmiddag. De fabrikant, onderdeel van Nissan, gaat in de komende periode overleggen met de verschillende distributie- en retailpartners over de vandaag aangekondigde herstructurering. In Nederland is dat VKV Groep, dat in 2012 de Infiniti-activiteiten overnam van Autobinck

“Wij vinden het erg jammer”, zegt Bianca Slotboom, brandmanager Infiniti bij VKV Groep. “We hebben veel tijd en energie in het merk gestopt.” Slotboom, die het nieuws ook pas vanmiddag hoorde, is niet helemaal verrast. In 2018 werden er in Nederland 40 Infiniti’s geregistreerd en het jaar daarvoor 175. “We wisten dat we in een transitiefase zaten. Maar we hoopten dat het Infiniti actief zou blijven, het wachten was op de eerste volledig elektrische modellen.” 

VKV Groep – dat vorig jaar fuseerde met Van Mossel – voerde Infiniti vanuit twee vestigingen, in Rotterdam (service) en Amsterdam (sales en service). De personele gevolgen zijn beperkt. “We hadden geen fulltime medewerkers, de activiteiten waren volledig geïntegreerd in die van Nissan”, zegt Slotboom. Hoe het komende jaar er precies uit komt te zien, weet ze niet. “De gesprekken met Infiniti zullen ongetwijfeld volgen. We gaan eerst maar eens zorgen dat we onze klanten zo goed mogelijk kunnen blijven bedienen.” 

Groeimarkten

Infiniti laat weten zich te willen richten op zijn grootste groeimarkten, te weten China en de VS. Vanaf 2021 introduceert het bedrijf zijn eerste EV’s. Om kosten te besparen stopt het merk met diesels. Als resultaat van dit herstructureringsprogramma zal de productie van de Q30 en de QX30 in de autofabriek in Sunderland medio 2019 worden stopgezet. Nissan maakte eerder al bekend de X-Trail toch niet te gaan bouwen in Sunderland.

“Infiniti en Nissan Motor Corporation zullen met het dealernetwerk samenwerken om de franchise-overeenkomsten te beëindigen en de nodige hulp en diensten te verlenen om de transitie zo soepel mogelijk te laten verlopen” aldus het bedrijf in een persbericht. “Wij zijn ervan overtuigd dat dit herstructureringsprogramma op de lange termijn goed zal zijn voor het merk, medewerkers, klanten en aandeelhouders.”

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.

Infiniti trekt zich terug uit West-Europa | Automotive Online

Infiniti trekt zich terug uit West-Europa

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
De Infiniti QX is de blauwdruk voor de EV's van het merk. (Foto: Infiniti)

Premiummerk Infiniti trekt zich terug uit West-Europa. In 2020 moeten alle retailactiviteiten zijn beëindigd. Voor de aftersales zoekt het momenteel naar oplossingen. Dat meldt de fabrikant vanmiddag. De fabrikant, onderdeel van Nissan, gaat in de komende periode overleggen met de verschillende distributie- en retailpartners over de vandaag aangekondigde herstructurering. In Nederland is dat VKV Groep, dat in 2012 de Infiniti-activiteiten overnam van Autobinck

“Wij vinden het erg jammer”, zegt Bianca Slotboom, brandmanager Infiniti bij VKV Groep. “We hebben veel tijd en energie in het merk gestopt.” Slotboom, die het nieuws ook pas vanmiddag hoorde, is niet helemaal verrast. In 2018 werden er in Nederland 40 Infiniti’s geregistreerd en het jaar daarvoor 175. “We wisten dat we in een transitiefase zaten. Maar we hoopten dat het Infiniti actief zou blijven, het wachten was op de eerste volledig elektrische modellen.” 

VKV Groep – dat vorig jaar fuseerde met Van Mossel – voerde Infiniti vanuit twee vestigingen, in Rotterdam (service) en Amsterdam (sales en service). De personele gevolgen zijn beperkt. “We hadden geen fulltime medewerkers, de activiteiten waren volledig geïntegreerd in die van Nissan”, zegt Slotboom. Hoe het komende jaar er precies uit komt te zien, weet ze niet. “De gesprekken met Infiniti zullen ongetwijfeld volgen. We gaan eerst maar eens zorgen dat we onze klanten zo goed mogelijk kunnen blijven bedienen.” 

Groeimarkten

Infiniti laat weten zich te willen richten op zijn grootste groeimarkten, te weten China en de VS. Vanaf 2021 introduceert het bedrijf zijn eerste EV’s. Om kosten te besparen stopt het merk met diesels. Als resultaat van dit herstructureringsprogramma zal de productie van de Q30 en de QX30 in de autofabriek in Sunderland medio 2019 worden stopgezet. Nissan maakte eerder al bekend de X-Trail toch niet te gaan bouwen in Sunderland.

“Infiniti en Nissan Motor Corporation zullen met het dealernetwerk samenwerken om de franchise-overeenkomsten te beëindigen en de nodige hulp en diensten te verlenen om de transitie zo soepel mogelijk te laten verlopen” aldus het bedrijf in een persbericht. “Wij zijn ervan overtuigd dat dit herstructureringsprogramma op de lange termijn goed zal zijn voor het merk, medewerkers, klanten en aandeelhouders.”

Geplaatst in rubriek:
Bart Kuijpers
Bart Kuijpers

Bart Kuijpers (’80) werkt sinds 2008 bij Automotive. Hij is als redacteur verantwoordelijk voor de portefeuilles Merkkanaal en Occasions. Bart houdt van voetbal en van Radiohead. Hij rijdt sinds februari '23 een Tesla en is daar erg tevreden (relatief betaalbaar en fantastische software) mee, maar hij is verder geen fan van het merk.